CCR și-a administrat un mare AUTOGOL! Liviu Avram: De unde știe Curtea Constituțională ce a făcut DNA în dosarul OUG13, câtă vreme acesta este în stadiul „in rem”, iar în această fază e secret?

CCR și-a administrat un mare AUTOGOL! Liviu Avram: De  unde știe Curtea Constituțională ce a făcut DNA în dosarul OUG13, câtă vreme acesta este în stadiul „in rem”, iar în această fază e secret?

"Curtea Constituțională și-a administrat un mare autogol". Aceasta este opinia jurnalistului Liviu Avram, după ce DNA și-a declinat atribuțiile în cazul Dosarului OUG13 către PÎCCJ cu doar câteva ore înainte ca CCR să admită contestația lui Tăriceanu cu privire la existența unui conflict între puterile statului ca urmare a anchetei deschise de procurorii anticorupție cu privire la modul în care a fost adoptată ordonanța, cea care a scos sute de mii de români în strada.

„Curtea a constatat că a existat și există un conflict juridic de natură constituţională între DNA şi Guvernul României, generat de acțiunea DNA de a-și aroga atribuția de a verifica legalitatea și oportunitatea unui act normativ, respectiv Ordonanța de urgență a Guvernului nr.13/2017”, se arată în comunicatul CCR.

În acest context, Avram se întreabă "de unde știe CCR ce a făcut DNA în acest dosar, câtă vreme acesta este în stadiul „in rem”, iar în această fază dosarul e secret?"

"Oficial, există doar două comunicate pe acest subiect. Unul de două rânduri din 2 februarie, în care anunța că s-a depus sesizare și s-a deschis dosar „in rem”.

Apoi a venit comunicatul de azi, în care sunt identificate cinci fapte penale concrete: favorizarea infractorului, prezentaea cu rea-credință de date inexacte, sustragere de înscrisuri, distrugere de probe, fals intelectual. Nimic legat de oportunitate sau alte prostii.

Rămân două ipoteze, una mai ridicolă decât cealaltă:
– CCR s-a luat după cele reclamate de către denunțător (dar denunțătorul poate scrie orice, procurorii stabilesc faptele concrete și incriminările penale).
– CCR s-a luat după cele apărute în presă sau la televizor", scrie jurnalistul pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, decizia de luni a CCR este total inutilă.

"Dacă în procesul de elaborare a actelor normative se produc fapte penale, nimic nu împiedică procurorii să le ancheteze. Probabil că unii judecători de la CCR au vrut doar să-i dea satisfacție lui Tăriceanu", explică el.

"Decizia a fost luată cu majoritate de voturi. Deci așteptăm motivarea și, eventual, opiniile separate. Abia atunci putem spune dacă CCR s-a politizat mai mult decât ne așteptam", conchide Liviu Avram.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie