CCR sesizează Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, în legătură cu amenințările din partea USL

Publicat: 04 07. 2012, 10:50
Foto: evz.ro

Judecătorii de la Curtea Constituţională au sesizat instituţiile europene, după ceea ce ei numesc „atacurile din ultima perioadă”, care echivalează cu desfiinţarea CCR în componenţa actuală, stabilită pe baza Constituţiei. Poziţie au luat şi Grupul PPE din Parlamentul European, Comisarul European pentru Justiţie, dar şi ambasadorul SUA la Bucureşti, care privesc cu preocupare şi îngrijorare la ceea ce se întâmplă în România.

Membrii Curţii Constituţionale au sesizat Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, Conferinţa Curţilor Constituţionale din Europa, precum şi alte instituţii europene, în legătură cu atacurilor fără precedent lansate la adresa CCR şi a judecătorilor săi.

Reprezentanţii Grupului PPE din Parlamentul European au spus că sunt îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în ţara noastră. Şi asta pentru că, spun ei, socialiştii şi liberalii s-au opus unei dezbateri despre România, în Parlamentul European. Liderului grupului, Joseph Daul, a afirmat că este absolut indignat de recentele evoluţii politice generate în România de coaliţia la putere şi a precizat că va solicita Comisiei Europene verificarea conformităţii acestor evenimente cu standardele europene. Prim-vicepreşedintele PDL Cristian Preda a anunţat că şeful delegaţiei române din PPE, Theodor Stolojan, a trimis o scrisoare tuturor deputaţilor europeni în care le prezintă derapajele guvernului USL, de la instalare până în prezent.

„Ceea ce se petrece astăzi e mai grav decât mineriadele cu care Iliescu&co au făcut cunoscută România în lume: de data aceasta, agresorii sunt parlamentarii USL, iar bâtele din mâinile lor sunt voturi care sparg nu capete, ci regulile statului de drept. Mineriada parlamentară trebuie oprită!”, a spus Cristian Preda.

Reacţii au venit şi din partea ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, care a spus că este profund preocupat de orice încercare de ameninţare a independenţei instituţiilor democratice din România. Acesta a adăugat că orice încercare de ameninţare a independenţei instituţiilor democratice din România reprezintă un motiv de îngrijorare. 

„Manipularea sau ameninţările la adresa instituţiilor D-voastră, în special a instanţelor judecătoreşti, nu vor reprezenta un motiv de îngrijorare doar pentru guvernul american, ci şi pentru modul în care România este percepută pe pietele financiare”, a spus Ambasadorul SUA.

O reacţie similară a avut şi Viviane Reding, Comisarul European pentru Justiţie, care a declarat că este puternic îngrijorată în legătura cu recentele atacuri la adresa independenţei CCR. „Pentru mine, un sistem judiciar funcţional şi independent este o pre-condiţie pentru respect reciproc în Spaţiul european de Justiţie, a scris Reding pe contul ei de Twitter.

La rândul său, Institutul pentru Politici Publice şi-a manifestat, într-un comunicat, îngrijorarea cu privire la recentele evoluţii de pe scena politică, susţinând că actuala coaliţie de Guvernare acţionează ca şi cum nu respectă regulile şi deciziile instituţiilor statului.

Potrivit Mediafax, atacurile la adresa CCR reprezintă un precedent periculos, care pune la îndoială statul de drept. Spectacolul ultimelor zile aruncă în desuetudine prevederile constituţionale. O revizuire a Constituţiei ar fi calea către împlinirea ţelurilor formaţiunilor din actuala majoritate, dar până atunci legea fundamentală nu poate fi ignorată, chiar dacă reprezentanţi ai USL îşi doresc să preia complet puterea în câteva zile, concluzionează jurnaliştii.