Curtea Constituțională a respins miercuri sesizarea Avocatului Poporului privind Codul Administrativ, adoptate de guvernul Dăncilă prin ordonanță de urgență, și astfel a permis introducerea pensiilor speciale din 2021 pentru unii aleși locali.
Prin această deciziei prin care CCR permite ca primarii, viceprimarii, preşedinţii de consilii judeţene şi vicepreşedinţii de consilii judeţene să aibă dreptul la pensie de serviciu, judecătorii au contrazis chiar alte două decizii date de CCR în 2016, remarcă Adevărul.
Astfel, în două decizii din 2016, CCR sublinia că reprezintă o discriminare implementarea de pensii speciale doar pentru o anumită parte din aleșii locali, iar lege ar trebui să introducă măsuri pentru toți pentru a fi constituțională. Ori prin proiectul de ordonanță de urgență adoptate de Guvernul Dăncilă se introduce măsura doar pentru o anumită categorie și nu pentru toți.
O problemă de constituţionalitate e reprezentată şi de introducerea faptului că autorităţile locale pot decide, prin hotărâri de consiliu, utilizarea limbii minorităţilor în unităţile administrativ teritoriale şi în cazul în care nu este atinsă ponderea de peste 20% de reprezentare. Această problematică a mai fost respinsă la Curtea Constituţională, când era ataşată la două legi – Lege privind reforma în domeniul sănătăţii şi Legea asistenţei sociale -, în iunie 2017.
Codul Administrativ a mai fost declarat neconstituţional în noiembrie 2018, pe motive extrinseci. La acea vreme judecătorii Curţii Constituţionale criticaseră faptul că legea, adoptată prin votul aleşilor PSD, PNL, UDMR şi ALDE, încălca principiul bicameralimsului, adică forma de la forul decizional era semnificativ diferită de cea de la Senat, dar şi faptul că nu au solicitat avizul obligatoriu al Consiliului Economic şi Social. Parlamentarii PSD şi PNL au vrut să tranşeze problema Codului Administrativ în Parlament, fiind dezbateri aprinse pe tema pensiilor speciale pentru primari. Până la urmă au decis să respingă proiectul de lege în aprilie 2019.