CCR: Rapoartele MCV și Comisia Europeană sugerează direcții care nu sunt obligatorii pentru România (VIDEO)
Curtea Constituțională a transmis, vineri, în motivarea unei decizii luate în luna martie, că rapoartele MCV și recomandările Comisiei Europene nu sunt obligatorii pentru statul român.
În luna martie, CCR a decis că Ordonanța de Urgență privind Secția de investigare a infracțiunilor din justiție nu încalcă Legea fundamentală, respingând în acest mod criticile aduse de PNL și USR la acest act normativ, formațiunile politice care au semnat sesizarea.
Judecătorii constituționali, cu o opinie separată făcută de Livia Stanciu, Daniel Morar și Mircea Ștefan Minea, au hotărât că rapoartele MCV sugerează doar direcții de acțiune și nu sunt obligatorii.
Judecătorii de la CCR mai precizează că nu poate fi reținută ca fiind relevantă opinia din rapoartele MCV pentru că acestea nu sunt legi europene. Prin urmare, se arată în motivare, nu trebuie urmate ca o lege, fiind vorba despre simple recomandări.
În aceste condiții, judecătorii arată că nu se impun sesizări către Curtea Europeană de Justiție care să spună dacă aceste norme din rapoartele MCV sunt obligatorii.
România este vizată de Mecanismul de Cooperare și Verificare încă de la 1 ianuarie 2007, adică din momentul aderării la Uniunea Europeană. Măsura este în continuare în vigoare în condițiile derapajelor din justiție.
Motivarea integrală a deciziei CCR poate fi citită AICI