CCR, prima reacție după decizia CEDO în cazul Laurei Codruța Kovesi: Hotărârea nu vizează activitatea CCR. Îndemnul președintelui la revizuirea deciziilor Curții este o atingere gravă adusă independenței acesteia

Publicat: 06 05. 2020, 18:37
Foto: Facebook.com

Curtea Constituțională a României reacționează în urma decizii Curții Europene a Drepturilor Omului cu privire la revocarea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea Direcției Naționale Anticorupție. Într-un punct de vedere transmis miercuri, reprezentanții CCR îi contrazic pe cei care susțin că decizia CEDO se referă la activitatea Curții Constituționale a României. Totodată, CCR face precizări cu privire la declarația președintelui Klaus Iohannis, susținând că îndemnul public al șefului statului la revizuirea deciziilor CCR ”este o atingere extrem de gravă adusă independenței Curţii Constituţionale şi a judecătorilor săi”.

„Deşi comentariile din spaţiul public au promovat ideea încălcării de către Curtea Constituţională a dreptului la un proces echitabil al doamnei Kovesi şi a invalidării Deciziei Curţii Constituţionale nr.358/2018, se constată că CEDO nu a efectuat un control cu privire la raţionamentul juridic şi soluţia pronunţată de Curtea Constituţională. De altfel, nici nu avea competenţa să o facă.

Hotărârea CEDO a stabilit încălcarea dreptului la un proces echitabil prin raportare la un cadru juridic distinct, anterior şi fără legătură cu cel analizat prin decizia Curţii Constituționale”, se arată în punctul de vedere al CCR.

Totodată, reprezentanții CCR precizează că prin decizia luată de Curte în cazul Laurei Codruța Kovesi se stabilește, cu caracter general obligatoriu şi pentru viitor natura raporturilor constituționale dintre ministrul Justiției și șeful statului în procedura de revocare a procurorului-șef al DNA. Astfel, CCR arată că Laura Codruța Kovesi nu putea fi parte în procedura de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională.

”Aşadar, Curtea Constituţională nu putea să încalce dreptul la un proces echitabil al unei persoane fizice pentru simplul motiv că în procedura în faţa Curţii Constituţionale s-a examinat un alt aspect care a vizat, în mod exclusiv, competenţele autorităţilor publice”, se mai menționează în punctul de vedere al CCR.

CCR:Îndemnarea publică la revizuirea deciziilor este o atingere extrem de gravă adusă independenței Curţii Constituţionale

De asemenea, Curtea susține că argumentele folosite în acest context de președintele României, premier și alte autorități publice sunt ”incomplete şi inexacte”

”În spaţiul public sunt transmise unele informaţii care nu prezintă problema de drept în ansamblul său. Curtea Constituţională recomandă citirea celor două hotărâri cu bună-credinţă şi comentarea acestora pe baza argumentelor juridice cuprinse în cele două hotărâri. (…) Îndemnarea publică la revizuirea deciziilor Curţii Constituţionale este o atingere extrem de gravă adusă independenței Curţii Constituţionale şi a judecătorilor săi”, se mai arată în comunicatul de presă al CCR.

CEDOa stabilit, marți, că prin decizia de revocare de la șefia DNA, Laurei Codruța Kovesi i-au fost încălcate dreptul la liberă exprimare și liberul acces la justiție.

Klaus Iohannis: Credibilitatea CCR a fostputernic zdruncinată

În acest context, președintele Klaus Iohannis a declarat că prin hotărârea pronunțată de CEDO, credibilitatea Curții Constituționale a României este serios zdruncinată și a cerut CCR să revizuiască de îndată decizia sa în cazul fostei șefe a DNA.

”O asemenea decizie aCEDO, fără precedent întrucât vizează chiar autoritatea care este garantul supremației Constituției, nu poate rămâne fără consecințe. Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este acum și mai puternic zdruncinată. Curtea Constituțională face parte din ansamblul autorităților statului român și este obligată să respecte la rândul ei Constituția. Din această perspectivă, CCR are obligația de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kovesi, dar și orice alte decizii luate în considerarea unor simple declarații, fie ele și politice”, a spus Klaus Iohannis.