Magistrații de la Curtea Constituțională au publicat motivarea hotărârii privind existența unui juridic de natură constituţională între Parlament şi Curtea Supremă, prin faptul sunt ilegale completurile de cinci judecători de la Înalta Curte stabilite din 2014 până în acest moment.
În motiovare se arată că Înalta Curte trebuie trebuie să tragă la sorţi toţi cei cinci membri ai completurilor.
„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să asigure de îndată constituirea noilor completuri de judecată prin tragerea la sorţi a tuturor celor cinci membri ai acestora şi nu numai a locului celui considerat ca fiind membru de drept. De asemenea, tragerea la sorţi se va realiza dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/ secţiilor respective”, se arată în motivarea CCR, potrivit Știripesurse.ro.
„A doua categorie de cauze este reprezentată de cele viitoare, cu privire la care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează a asigura, de asemenea, compunerea aleatorie integrală a completurilor. Aceasta trebuie realizată, în privinţa completurilor din materie penală, dintre toţi judecătorii în funcţie ai secţiei/ secţiilor respective, întrucât legea nu face nici o distincţie în acest sens. Niciun act administrativ nu poate înlătura sau limita acţiunea legii, aceasta trebuind a fi interpretată şi aplicată în deplină concordanţă cu conţinutul său normativ. Totodată, pentru a nu exista nicio urmă de îndoială cu privire la independenţa/ imparţialitatea obiectivă a acestor completuri şi pentru a nu se afecta imaginea şi credibilitatea Instanţei supreme, organizarea tragerii la sorţi trebuie să fie, în integralitatea sa, neutră, publică, transparentă, astfel încât să fie prevenite şi înlăturate orice suspiciuni care vizează corecta desfăşurare a procedurii”, se mai arată în motivare.
La începutul lunii noiembrie, CCR a admis sesizarea premierului Viorica Dăncilă cu privire la existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlament și ÎCCJ referitor la constuituirea completurilor de cinci judecători.