CCR: Legea privind asigurarea obligatorie a locuințelor este constituțională

CCR: Legea privind asigurarea obligatorie a locuințelor este constituțională
Foto: arq.ro

Curtea Constituțională a declarat constituțională legea privind asigurarea obligatorie a locuințelor, informează Mediafax.

Decizia vine după ce CCR a respins acțiunea în instanță prin care proprietarul unei locuințe din Galați a solicitat ca legea să fie declarată neconstituțională, pe motiv că ar legifera înșelăciunea.

Curtea Constituţională a respins marţi, prin Decizia 932/13.11.2012, excepţia de neconstituţionalitate a Legii 260/2008, invocată de Gheorghe Momanu. Conform acestuia, Legea 260/2008 trebuia considerată neconstituţională pe motiv ca ar legifera înşelăciunea. Domnul Momanu susţinea că prima de asigurare aferentă poliţei PAD, emisă de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor, este o taxă, pe care trebuie să o achite chiar şi cei care nu au nevoie de protecţia acestui produs. De asemenea, el solicita instanţei constatarea faptului că locuinţa sa nu este supusa niciunuia dintre cele trei riscuri prevăzute de Legea 260/2008 (cutremure de pământ, alunecări de teren şi inundaţii)„, se arată într-un comunicat al PAID.

Directorul general al PAID, Aurelia Cristea, a declarat că Gheorghe Momanu nu a indicat care articol sau aspect din Legea 260/2008 este neconstituţional şi nici dreptul constituţional încălcat.

„Invocarea faptului că legea trebuie declarată neconstituțională deoarece ar avea la bază înșelăciunea a fost declarată neîntemeiată”, a spus liderul PAID.

Prin intermediul PAID, Legea 260/2008 este o componentă esenţială a programului de asigurare la catastrofe, gestionat de Ministerul Administraţiei şi Internelor, se spune în comunicat.

Suma asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Prin amendarea legii în decembrie 2010, proprietarii pot să îşi asigure locuinţele şi prin intermediul unei poliţe facultative.

Potrivit Legii 260/2008, proprietarii care nu îşi asigură locuinţele vor fi amendaţi de autorităţile locale cu până la 500 lei. De asemenea, proprietarii neasiguraţi şi afectaţi de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundaţie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autorităţi pentru refacerea gospodăriilor afectate.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`