Curtea de Apel București a decis definitiv că pârâta Curtea Constituțională a României este vinovată de restricționarea accesului la informații de interes public, drept prevăzut în articolul 31 din Constituție. Practic, Curtea Constituțională a încălcat Constituția. Motivul lipsei de transparență ar putea fi acoperirea chiar a unor posibile fapte penale comise în cadrul CCR, notează ziare.com.
În dosarul în care este vizată fosta soție a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, CCR și-a depășit atribuțiile și aimpus legiuitorului stabilirea unui prag la abuzul în serviciu. Procurorul Cosmin Grancea, reprezentantul Parchetului General, a cerut atunci CCR să corecteze o eroare din cuprinsul deciziei, susținând că, așa cum a fost ea publicată în Monitorul Oficial și pe site-ul CCR, afimațiile sale în cadrul dezbaterilor din acest dosar au fost greșit redate.
Jurnalista Ioana Ene Dogioiu a solicitat CCR să-i precizeze ce anume solicita, concret, procurorul, și cum a fost rezolvatăcererea sa, aparent o respingere, dat fiind că nu a apărut nicio modificare în decizia respectivă. CCR a refuzat să răspundă întrebărilor. Jurnalista a revenit, cerând instituției să-i remită înregistrarea ședinței de judecată, cerere respinsă de asemenea.
Dogioiu a insistat apoi cu o reclamație administrativă, dar răspunsul dat de judecătorul constituțional Ștefan Minea a fost tot negativ. Prin urmare, jurnalista a dat în judecată Curtea Constituțională, cu sprijinul avocatei Elenina Nicuț.
Tribunalul Municipiului București a decis că CCR trebuie să se spună Legii 544 privind informațiile de interes public, dar CCR a contestat decizia. Acum, Curtea de Apel București a menținut hotărârea Tribunalului Municipiului București.
CCR are la dispoziție exact 30 zile să remită jurnalistei copia înregistrării ședinței.
”De asemenea, atunci cand o voi primi, voi expertiza copia pentru a vedea daca nu a fost prelucrata in vederea ascunderii unui fals. Pentru ca trebuie lamurit daca CCR a facut prin refuzul corectarii erorii materiale si refuzul de a-mi remite copia inregistrarii un simplu exercitiu de aroganta sau este vorba despre acoperirea unui fals la intocmirea Deciziei 392/2017, eventual pentru a acoperi argumentele care contravin obligatiei impusa de CCR legiuitorului in privinta pragului”, a precizat jurnalista, pentru ziare.com.