CCR este așteptată să se pronunțe cu privire la excepțiile de neconstituționalitate care vizează incriminarea abuzului în serviciu. Judecătorul Petre Lazăroiu: Fiecare stat își face propria politică penală (VIDEO)

Publicat: 15 06. 2016, 09:44
Foto: B1 TV

Curtea Constituțională este așteptată să se pronunțe miercuri cu privire la excepțiile de neconstituționalitate care vizează incriminarea abuzului în serviciu. Un subiect cu o miză uriașă. Laura Codruța Kovesi a anunțat că o decizie de neconstituționalitate ar putea arunca în aer sute de dosare.

La sosirea la CCR, judecătorul Petre Lazăroiu a fost extrem de rezervat în declarații. Referitor la statul că în Europa există mai multe state în care nu se face închisoare pentru abuz în serviciu decât state în care se face, judecătorul a declarat că fiecare stat își face propria politică penală.

”Pe mine n-are nicio presiune nimeni şi nu cred că şi pe colegii mei, dar nu cred că asta-i problema. Noi ne vedem de treabă (…) Mă credeți că nu știu cum voi vota?”, a spus judecătorul.

CCR se pronunță cu privire la excepțiile de neconstituționalitate care vizează incriminarea abuzului în serviciu

#DIRECT_ONE_toka89#

Și fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a evitat să răspundă la întrebările jurnaliștilor.

„Până acum eu am vorbit în calitate de președinte al CCR. Președintele este cel care gestionează relația cu presa. Din 10 iunie eu nu mai sunt președinte”, a declarat Zegrean.

Acesta a mai precizat și că îi este clar de multă vreme cum va vota.

Augustin Zegrean, înainte ca CCR să se pronunțe cu privire la excepțiile de neconstituționalitate care vizează incriminarea abuzului în serviciu

#DIRECT_ONE_lfjukb#

Pe ordinea de zi a şedinţei Curţii Constituţionale există 8 sesizări de neconstituţionalitate. Printre semnatarii sesizărilor se numără fosta şefă DIICOT, Alina Bica, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, şi fostul preşedinte al CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu.

Potrivit sesizărilor, noţiunea de "abuz în serviciu" este neclar definită în Codul penal, astfel încât este dificil de judecat care sunt elementele constitutive ale infracţiunii.

Articolul 297 din Codul Penal prevede că ''fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor unei persoane fizice sau juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică''.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi spune că o decizie de neconstituţionalitate dată de judecători ar duce la închiderea a peste 800 de dosare aflate în ancheta procurorilor anticorupţie.

De altfel, Uniunea Naţională a Judecătorilor a transmis procurorului şef al DNA o cerere publică de încetarea a, ceea ce numesc ei, "presiunilor asupra Curţii Constituţionale înaintea pronunţării cu privire la constituţionalitatea abuzului în serviciu".

Reacții au venit și din partea fostului preşedinte Traian Băsescu. Acesta sustine că potrivit unei convenții la care și România a aderat, pentru ca o faptă să fie calificată drept abuz în serviciu trebuie îndeplinite trei condiţii: intenție, încălcarea legii și folosul necuvenit.