Curtea Constituţională a amânat pentru 20 mai decizia privind sesizarea lui Florin Iordache pe completurile specializate pe corupţie (VIDEO)

Publicat: 19 04. 2019, 11:11
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

A treia amânare pe decizia CCR care ar fi avut un impact decisiv pe dosarul lui Dragnea! Curtea Constituţională nu a reuşit să ia o decizie pe sesizarea privind completurile specializate pe corupţie şi a amânat luare unei decizii pentru 20 mai.

Data de 20 mai este exact şi cea care în Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit următorul termen în dosarul lui Liviu Dragnea. La acest termen ar urma să fie făcută pledoariile finale ale avocaţilor, pentru ca apoi completul de 5 judecători să stabilească momentul când vor da sentinţa finală.

Mai exact, este vorba de sesizarea făcută deFlorin Iordacheprivind constituirii completurilor specializate în cazurile de corupție de la instanța supremă. Dacă CCR constată un conflict juridic între Parlament și Înalta Curte de Casație și Justiție, sentinţele din prima instanţă în cazuri de corupție ar putea fi contestate și desființate, iar procesele reluate de la zero

În sesizarea sa, Florin Iordache susţine că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a refuzat să constituie completuri specializate, aşa cum prevedea Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

În replică, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a arătat că vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache, a formulat sesizarea în cazul completurilor specializate cu încălcarea voinţei Curţii Constituţionale, care a stabilit anterior, cu referire la funcţia de prim-ministru, că atribuţiile constituţionale nu pot fi delegate.

Anterior, ea declarase că în ultimii 15 ani au fost soluţionate de Instanţa supremă 170 de dosare care intră sub incidenţa legii privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie.

De altfel, motivele invocate de Florin Iordache au fost folosite şi de avocaţii lui Liviu Dragnea pentru a invoca o nulitate absolută, spunând că sentința din prima instanţă a fost pronunțată de un complet penal obișnuit, ci nu de un complet specializat pentru judecarea cauzelor de corupție, așa cum prevede Legea 78/2000.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.