Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, marți, că sintagma din Codul Penal care prevede că doar o femeie care are în întreținere un copil mai mic de un an (sau este însărcinată) își poate amâna executarea pedepsei cu închisoarea este neconstituțională.
LACRIMI PENTRU HORIA MOCULESCU! ANUNȚUL MORȚII S-A ÎNTÂMPLAT ÎN MIEZ DE NOAPTE! CU REGRET VĂ ANUNȚĂM CĂ… (FOTO)
Astfel, CCR a statuat că și un bărbat care are în întreținerecopii de până un an își poate amâna executarea pedepsei.
PROFEȚIE APOCALIPTICĂ! MARIA GHEORGHIU A ANUNȚA URGIA! VA LOVI CURÂND ROMÂNIA!
„În ziua de 24 septembrie 2019, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiul art.146 lit. lit.d) şi f) din Constituţia României şi al art.11 alin.(1) și al art.29, respectiv al art.38 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere:
I. Excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.589 alin.(1) lit.b) fraza întâi teza a doua din Codul de procedură penală, având următorul cuprins: ‘(1) Executarea pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţă poate fi amânată în următoarele cazuri: […] b) când o condamnată este gravidă sau are un copil mai mic de un an'[…]”, se arată într-un comunicat al CCR.
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate și a constatat că soluția legislativă cuprinsă în dispozițiile art.589 alin.(1) lit.b) fraza întâi teza a doua din Codul de procedură penală, care exclude bărbatul condamnat care are un copil mai mic de un an de la posibilitatea amânării executării pedepsei închisorii sau a detențiunii pe viață este neconstituțională.
„Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței de judecată care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Judecătoriei Sfântu Gheorghe”, precizează CCR.
În urma deciziei de marți a CCR, Parlamentul trebuie să remedieze problema în termen de 45 de zile.