Judecătorii CCR au declarat neconstituționale modificările făcute de senatorul Daniel Zamfir la legea privind darea în plată. Astfel, CCR a arătat că textul de lege, care introduce criterii măsurabile de la care se consideră că în contractele de credit ipotecar operează impreviziunea, încalcă Constituția în privința dreptului la proprietate al creditorilor, dar are și deficiențe de redactare, claritate, precizie și logică și, pe alocuri, are un stil confuz și dezordonat, arată profit.ro.
CCR lasă totuși posibilitatea ca legiuitorul să poată introduce, la rediscutarea legii, o dispoziție care să stipuleze că o anumită fluctuație valutară este motiv de impreviziune contractuală, însă una mai mare de nivelul de 20% din lege, considerat moderat de către judecătorii constituționali.
Proiectul pentru modificarea Legii 77/2016 privind darea în plată a fost votat de parlamentarii PSD, ALDE, UDMR și cei ai minorităților la jumătatea anului trecut, fiind introdus de senatorul Daniel Zamfir (ex ALDE, membru al grupului PSD), după ce a constatat că instanțele anulează aproape toate notificările debitorilor care vor să închidă socotelile cu băncile prin darea în plată a imobilelor care garantează creditele.
Principalele modificări introduse la inițiativa lui Zamfir și din inspirația avocatului Gheorghe Piperea arată că instanțele de judecată ar trebui să dea dreptate debitorilor consumatori – adică să respingă contestațiile băncilor – atunci când cursul de schimb al monedei creditului crește cu mai mult de 20% față de nivelul de la data contractării creditului, gradul de îndatorare a depășit cu mai mult de 20% nivelul maxim stabilit de BNR, debitorul a fost executat prin vânzarea silită a locuinței sau în alte cazuri de dezechilibru contractual. Toate aceste situații ar plasa contractul de credit într-o situație de impreviziune, arată legea adoptată de Parlament.