Curtea Constituţională discută dacă recunoaşte căsătoriile LGBT în urma deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene

Curtea Constituţională discută dacă recunoaşte căsătoriile LGBT în urma deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene

UPDATE:Curtea Constituţională a amânat pentru 5 iulie emiterea unui decizii pe această speţă.

Curtea Constituţională ia joi în discuţie sesizarea referitoare la articolul privind nerecunoaşterea căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex. Această şedinţă are loc la două zile după ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că statele membre nu pot împiedica libertatea de şedere a unui cetăţean al Uniunii Europene prin refuzul de acorda soţului său aceleaşi drepturi chiar dacă nu e cetăţean UE.

Această decizie a fost dată în urma sesizării făcute de un cuplu de homosexuali, un român şi un american, căruia statul român nu i-a recunoscut căsătoria LGBT ce a fost oficiată în 2010 la Bruxelles.
Discutarea acestei cauze a fost suspendată în 2016 de către CCR pentru a aştepta răspunsurile primite de la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

CJUE a statuat marţi că deşi statele membru au libertatea de a nu autoriza căsătoriile homosexuale, acestea nu au dreptul de a împiedica liberatatea de şedere a unui cetăţean european prin refuzul de a acorda acelaşi drept partnerului său.

În iulie 2016, Asociaţia ACCEPT şi Coaliţia anti-discriminare au prezentat cazul soţilor Relu Adrian Coman şi Robert Clabourn Hamilton, cetăţean american, care au dat în judecată statul român în urma refuzului de recunoaştere a căsătoriei lor care a fost oficiată în 2010 la Bruxelles.

Relu Adrian Coman, Robert Clabourn Hamilton şi Asociaţia ACCEPT au ridicat o excepţie de neconstituţionalitate privind dispoziţiile din Codul civil care nu recunosc căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`