CCR, așteptată să dea verdictul astăzi, pe tema instituirii stării de alertă
Instituirea măsurilor anti-COVID de către Guvern au provocat numeroase nemulțumiri, proteste și acțiuni în instanță. În acest context, Curtea Constituțională a României s-ar putea pronunța marți, pe sesizările asupra Legii 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor COVID-19.
Judecătorii CCR au în vedere cinci sesizări referitoare la acest act normativ. Două cauze au fost pe masa judecătorilor în data de 20 mai, dar pronunțarea a fost amânată. În aceeași zi, câteva zeci de persoane au protestat la Palatul Parlamentului, unde își are sediul și CCR.
Proteste în stradă, împotriva stării de alertă
Protestatarii au afișat bannere cu mesaje percum „Jos legea terorii!”, „CCR – Nu te spăla pe mâini cu sângele nostru!”, „Salvați Constituția!”, „CCR – Judecă drept o lege strâmbă”, informează Agerpres.
Printre liderii politici care contestă instituierea stării de alertă în baza Legii 55/2020 se numără George Simion, de la partidul AUR.
„Credem că starea de alertă bazată pe Legea 55 este neconstituţională. Măsurile de relaxare aşa-spuse, din ultima perioadă, vin şi în urma acestui proces la CCR. S-au comis multe abuzuri, încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale românilor. Această stare de alertă nu a ajuns niciodată să fie votată în Parlamentul României şi fără control parlamentar nu a existat procedura de confirmare a stării de urgenţă. De aceea, mâine, la CCR, se va face dreptate”, a declarat în luna mai Simion.
De asemenea, liderul deputaților AUR a mai declarat că starea de alertă este în vigoare „doar pentru a satisface anumite grupuri de interese din domeniul achizițiilor medicale”.