Curtea Constituțională a decis că articolul 15 din Legea 78/2000, care privește pedepsirea tentativei de abuz în serviciu, este neconstituțional. Decizia a fost luată în unanimitate.
Judecătorii au considerat că abuzul în serviciu se constată doar prin încălcarea legii, la care se adaugă şi obţinerea unui folos necuvenit, astfel că prin modul de legiferare este exclusă tentativa la această infracţiune.
”În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.15 din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie raportate la art.13 indice 2 din acelaşi act normativ, cu referire la infracţiunea de abuz în serviciu, sunt neconstituţionale. Curtea a reţinut că situaţia premisă ce stă la baza infracţiunii prevăzute de dispoziţiile art.13 indice 2 din Legea nr.78/2000 presupune, întotdeauna, constatarea întrunirii elementelor constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu în forma sa tip, la aceasta adăugându-se elementul suplimentar al folosului necuvenit”, se arată într-un comunicat al Curții.
Concluzia judecătorilor constituţionali este aceea că, ”deşi legiuitorul a reglementat pedepsirea formei tentate, tocmai prin modul în care a fost legiferată, este exclusă posibilitatea săvârşirii tentativei la infracţiunea prevăzută de art.13 indice 2 din Legea nr.78/2000”. Curtea a constatat că acest fapt determină imposibilitatea persoanei în cauză de a-şi adapta conduita la prescripţia normativă, ceea ce contravine prevederilor constituţionale ale art.1 alin.(5).
Sesizarea la CCR a fost făcută în legătură cu un dosar al fostului primar al Bacăului, Romeo Stavarache, în care instanța a decis achitarea acestuia "de sub învinuirea săvârâirii infracţiunii de abuz în serviciu în forma tentativei”.