CCR: Articolul care prevede că examinarea admisibilităţii Contestaţiei în anulare se face „fără citarea părţilor”, neconstituțional

CCR: Articolul care prevede că examinarea admisibilităţii Contestaţiei în anulare se face „fără citarea părţilor”, neconstituțional
Foto: CCR

CCR a declarat neconstituţional articolul 431, al. 1 din Codul de procedură penală, care prevede că examinarea admisibilităţii Contestaţiei în anulare se face „fără citarea părţilor”, ceea ce va duce la rejudecarea tuturor dosarelor în care aceasta a fost solicitată, deoarece la judecare a participat doar procurorul.

Înainte, la examinare în principiu a admisibilităţii Contestaţiei în anulare, în Camera de consiliu era prezent doar procurorul, iar părţile nici măcar nu erau citate.

Situația însă s-a schimbat, conform Comunicatului CCR din 14 iulie 2015, așa că la examinarea Contestaţiei în anulare vor fi prezente, alături de procuror, şi părţile din proces, care vor fi citate legal, notează cotidianul.ro.

Reforma din justiție nu a avut efectul scontat, având în vedere că acesta este al 25-lea articol din Codurile lui Cătălin Predoiu care este declarat neconstituţional.

Primul pas pentru declararea acestuia articol ca fiind neconstituțional,  a fost făcut de avocatul Gheorghe Mateuţ, în Dosarul „Telepatia”, în care a invocat excepţia de neconstituţionalitate a art. 431, al. 1, care nu-i permitea să participe la examinarea Contestaţiei în anulare, potrivit luju.ro.

Solicitarea lui Mateuţ a fost depusă la Secţia a II-a penală a Curţii de Apel Bucureşti, iar completul format din judecătorii Viorica Costiniu şi Dan Lupaşcu, a admis-o, înaintînd sesizarea către CCR!

Textul motivării este unul care consacră un principiu de drept elementar: egalitatea părţilor într-un proces penal! „Tratamentul diferenţiat pe care îl prevede legiuitorul în acest caz, în favoarea procurorului şi în defavoarea părţilor, nu asigură echilibrul necesar între acuzare şi apărare, fiind afectat astfel dreptul la un proces echitabil”.

Procurorul general Tiberiu Niţu, care a văzut în Sentinţa Curţii de Apel o diminuare a Puterii procurorilor, a înaintat un „Recurs în interesul legii”, susţinând că e de ajuns ca doar procurorul să participe la examinarea Cererii de recurs în anulare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat imediat în discuţie „Recursul în interesul legii” înaintat de Procurorul general Tiberiu Niţu şi, în data de 19 ianuarie 2015, prin judecătorul Ionuţ Matei, vicepreşedintele ÎCCJ, care emite Decizia nr. 3/2015, în care confirmă „Recursul în interesul legii” înaintat de Tiberiu Niţu şi decide soluţia unitară pentru toate instanţele, adică examinarea Contestaţiei în anulare se va face „fără citarea părţilor”.

Prin decizia CCR însă, articolul 431, al. 1 este declarat neconstituțional, obligând toate instanţele să citeze şi părţile atunci când se examinează Contestaţia în anulare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)