CCR a declarat neconstituțională legea prin care a fost modificată OUG privind amânarea plății ratelor

CCR a declarat neconstituțională legea prin care a fost modificată OUG privind amânarea plății ratelor

Judecătorii de la Curtea Constituțională au admis, miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizarea PNL cu privire la Legea pentru aprobarea OUG 37/2020 referitoarela amânarea ratelor la credite. Practic, actul normativ prin care a fost modificată Ordonanța de Urgență a Guvernului a fost declarat neconstituțional.

CCR: Legea prin care a fost modificată Ordonanța de Urgență prin care se amână plata ratelor, neconstituțională

”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori este neconstituţională, în ansamblul său, fiind contrară principiului bicameralismului, prevăzut de art.61 alin.(2) din Constituție. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru”, a transmis CCR, printr-un comunicat de presă.

Curtea Constituțională a admis sesizarea depusă de PNL în luna aprilie

PNL a atacat la Curtea Constituțională actul normativ, în luna aprilie, după ce proiectul de lege privind aprobarea OUG a fost modificat în Parlament.

„Sigur că ordonanţa, aşa cum ne-am aşteptat, a fost modificată în Parlament şi, din acest motiv, pe ideea că lucrurile au fost deja clar stabilite de către Guvern şi nu mai era nevoie de această modificare, o să atacăm la Curtea Constituţională legea adoptată”,a anunțat atunci, liderul deputaților liberali, Florin Roman.

Legea în cauză prevede suspendarea, la cerere, a obligaţiilor de plată aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, pentru o perioadă care să nu depăşească data de 31 decembrie 2020. Pot apela la această facilitate persoanele care au avut probleme în a-și achita datoriile ca urmare a situației de criză apărute pe fondul pandemiei de coronavirus. Este vorba aici despre persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, întreprinderi mici şi mijlocii, IFN-uri. Totodată, de această facilitate pot beneficia și cei care își achită restanțele până în momentul în care depun solicitarea de amânare a plății ratelor.

O altă prevedere cuprinsă în actul normativ este aceea că dobânda, precum şi comisioanele aferente nu se capitalizează la soldul creditului existent.

La finalul lunii martie, Guvernul a aprobat OUG privind amânarea plății ratelor

Guvernul Orban a adoptat, la finalul lunii martie, când România se afla în plină stare de urgență, instituită în contextul pandemiei de COVID-19, ordonanța de urgență care prevedea posibilitatea amânării ratelor la bănci cu până la nouă luni, de către persoanele afectate direct de problemele economice apărute odată cu criza sanitară generată de apariția noului coronavirus.

”Avem, cred, cea mai curajoasă şi oportună lege în ceea ce priveşte amânarea ratelor. Vedem cum funcţionează aceste măsuri şi după aceea ne uităm şi la altele”, spunea atunci, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Analistul economic Adrian Bența sublinia în acea perioadă, într-o intervenție telefonică pentru B1 TV, că măsura vine în sprijinul celor care se află în imposibilitatea de a-și plăti ratele, însă atrăgea atenția asupra faptului că persoanele care pot își pot achita datoriile trebuie să o facă.

”Pe 1 aprilie erau suspendate nu mai puțin de un milion de contracte de muncă dintre care aproximativ 150.000 sunt încetate total. Prin urmare, aceste persoane la care munca s-a întrerupt, la care veniturile din salarii nu mai vin sau sunt foarte reduse au nevoie de un astfel de ajutor. (…) Să nu intrăm în zona cealaltă. Nu mai puțin de 220 de miliarde de lei sunt depozitele bancare ale populației. Prin urmare, sunt categorii de oameni care au bani. Acele categorii de oameni care au bani și la care salariul nu a fost afectat trebuie să își plătească datoriile”, spunea Adrian Bența.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`