CCR a decis: Persoanele condamnate nu pot merge la închisoare înainte de motivarea decizie instanței. Hotărârea judecătorească trebuie să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării
Judecătorii de la Curtea Constituțională au stabilit, miercuri, că deciziile judecătorești din domeniul penal trebuie să fie pronunțate odată cu motivarea. În acest moment, motovarea hotărârilor instanței trebuie transmisă în termen de 30 de zile de la pronunțare, însă există și situații în care motivarea apare după câteva luni.
CCR constată că motivarea unei decizii de condamnare trebuie prezentată în aceeași zi cu pronunțarea sentinței
Potrivit unui comunicatde presă, CCR ”cu majoritate de voturi,a admisexcepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.400 alin.(1), ale art.405 alin.(3) și ale art.406 alin.(1) și (2) din Codul de procedură penală sunt neconstituționale.
Cu unanimitate de voturi,a respins,ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.405 alin.(2) din Codul de procedură penală sunt constituționale în raport cu criticile formulate.
Dispozițiile constatate ca fiind neconstituționaleau următoarea redactare:
– art.400 alin.(1): „Rezultatul deliberării se consemnează într-o minută, care trebuie să aibă conținutul prevăzut pentru dispozitivul hotărârii”;
– art.405 alin.(3): „(3) Președintele completului pronunță minuta hotărârii”;
– art.406 alin.(1) și (2): „(1) Hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunțare.
(2) Hotărârea se redactează de unul dintre judecătorii care au participat la soluționarea cauzei, în cel mult 30 de zile de la pronunțare, și se semnează de toți membrii completului și de grefier”.
Astfel, CCR precizează că punerea în executare a unei hotărâri judecătorești definitiv înainte de transmiterea motivării sentinței ”este contrară dispozițiilor constituționale și convenționale referitoare la libertatea individuală și siguranța persoanei”.
”Curtea a reținut că redactarea hotărârii judecătorești penale (motivarea în fapt și în drept) ulterior pronunțării minutei (soluției) dispuse în cauză lipsește persoana condamnată de garanţiile înfăptuirii actului de justiţie, aduce atingere dreptului de acces la instanță și dreptului la un proces echitabil. Totodată, Curtea a constatat că punerea în executare a unei hotărâri judecătorești penale definitive, anterior motivării în fapt și în drept a acesteia, este contrară dispozițiilor constituționale și convenționale referitoare la libertatea individuală și siguranța persoanei și celor care consacră demnitatea umană și dreptatea, ca valori supreme ale statului de drept”, se arată în comunicatul CCR.
Așadar, judecătorii constituționali constată că e nevoie ca hotărârea judecătorească să fie redactată, motivată în fapt și în drept, la data pronunțării.
”În privinţa efectelor deciziilor Curţii Constituţionale, potrivit art.147 alin.(1) din Constituţie,„Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept”, se mai menționează în comunicat.