Curtea Constituțională a publicat motivarea deciziei de respingere ca inadmisibilă a contestației formulate de Bombonica Prodana. Fosta soție a lui Liviu Dragnea contestase articolul referitor la abuzul în serviciu din Codul Penal, considerând că acesta ar trebui să prevadă un prag al prejudiciului dincolo de care o faptă să poată fi considerată abuz în serviciu.
Judecătorii CCR arată în motivare că Palamentul ar trebui să fixeze o valoare a pagubei sau o anumită gravitate a vătămării, pentru a se face delimitarea dintre formele de răspundere juridică și răspunderea penală.
"Curtea a considerat că delimitarea dintre diferitele forme de răspundere juridică și răspunderea penală nu poate avea drept unic criteriu tipul actului normativ încălcat în exercitarea atribuțiilor de serviciu. (…) Curtea a reținut, drept criteriu suplimentar, gradul de intensitate necesar aplicării unei pedepse penale, respectiv necesitatea existenţei unei anumite valori a pagubei sau a unei anumite gravități a vătămării a drepturilor sau intereselor legitime rezultate din comiterea faptei.
"Curtea subliniază că legiuitorul are obligația de a reglementa pragul valoric al pagubei și intensitatea vătămării dreptului sau interesului legitim rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu, pasivitatea acestuia fiind de natură să determine apariţia unor situaţii de incoerenţă şi instabilitate, contrare principiului securităţii raporturilor juridice în componenta sa referitoare la claritatea şi previzibilitatea legii.
Curtea (…) consideră necesară instituirea unui prag al pagubei și circumstanțierea vătămării produse prin comiterea faptei, elemente în funcție de care să se aprecieze incidența sau nu a legii penale", se arată în motivarea Curții Constituționale.
Judecătoarea Livia Stanciu a formulat o opinie separată, nefiind de acord cu modul în care sesizările sunt motivate.