Curtea Constituțională a României (CCR) a amânat, în ședința de marți, din nou decizia cu privire la impozitarea pensiilor speciale. Judecătorii CCR vor relua pe 15 decembrie dezbaterile cu privire la actul normativ care prevede că pensiile speciale mai mari de 7.000 de lei sunt impozitate cu 85%, potrivit unor surse citate de G4 Media. Aceasta este a patra amânare a unei decizii cu privire la sesizările care depuse de Avocatul Poporului și Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la această lege.
Actul normativ privind impozitarea pensiilor speciale a fost adoptat pe 17 iunie de Camera Deputaților în calitate de for decizional. Astfel, pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depăşeşte această sumă.
Legea a fost contestată la CCR de Avocatul Poporului și Curtea Supremă, iar aproape o lună mai târziu, pe 14 iulie, a avut loc prima dezbatere asupra sesizării.
Unul dintre argumentele din sesizarea formulată de Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este acela că ”Legea instituie o taxă pe venitul din pensiile reglementate de legile speciale care este diferită de impozitul pe venit şi se cumulează cu acesta din urmă, ceea ce înseamnă că acestei categorii de venituri, care fac obiectul taxării conform legii criticate, li se aplică atât impozitul pe veniturile din pensii, cât şi taxa nou instituită. Rezultă, astfel, că pensiile vizate de lege sunt supuse unei duble impuneri, contrar principiului nediscriminării şi principiului aşezării juste şi echitabile a sarcinii fiscale”.
Totodată, reprezentanții ÎCCJ precizează că legea a fost mai întâi dezbătută și adoptată de Senat, Camera Deputaților fiind for decizional, parcurs ce contravine normelor constituționale referitoare la statutul judecătorilor și procurorilor.
La ideea de discriminare s-a referit și Avocatul Poporului, Renate Weber, în sesizarea depusă la CCR.
”Este vorba de o impozitare, chiar dacă legea vorbește de o taxare. În realitate suntem în fața unui impozit, ba mai mult, a unei duble impozitări. Pensiile de serviciu de peste 2.000 de lei sunt deja impozitate cu 10%, iar taxarea introdusă de lege se adaugă peste acea impozitare. Pe de altă parte, am considerat că sunt încălcate două articole din Constituție, articoul 16 și articolul 56. Orice stat are dreptul să își stabilească sistemul de impozitare, dar acesta trebuie să fie nediscriminatoriu. Aici,pensionarii care primesc pensii de serviciu sunt discriminați”, se arată în sesizarea Avocatului Poporului.