Cazul fetei din Sibiu care ar fi prima victimă a jocului ”Balena Albastră”, anunțat doar ca să justifice campania lansată de Gabriela Firea și Carmen Dan

Cazul fetei din Sibiu care ar fi prima victimă a jocului ”Balena Albastră”, anunțat doar ca să justifice campania lansată de Gabriela Firea și Carmen Dan

Procurorii din Sibiu au anunțat miercuri că o elevă din acest oraș ar putea fi prima victimă din România a jocului ”Balena Albastră”. Aceștia au susținut că au indicii că fata nu a căzut de pe un bloc de nouă etaje încercând să-și facă o poză, ci că s-a sinucis, așa cum cere provocarea finală a acestui joc. Procurorii au mai afirmat că ipoteza este susținută și de pozele pe care fata le-a pus pe rețelele sociale, care indică faptul că aceasta ar fi suferit de o depresie.
Acum, dosarul morţii tinerei din Sibiu a ajuns la procurorii DIICOT, care sunt însă mai sceptici şi nu sunt deloc încântaţi de toată publicitatea făcută de colegii lor de la Sibiu.

Informația lansată de procurorii sibieni ridică, însă, mai multe semne de întrebare, din cauza unei formulări folosite în comunicatul de presă: „s-a mai reţinut că minora VDŞ a descărcat, pe telefonul său mobil, jocul intitulat Balena albastră”. Totuși, nu există un joc propriu-zis numit ”Balena Albastră” care să poată fi descărcat pe dispozitivele mobile, accesul în acest joc făcându-se doar prin contact direct cu anumite persoane, în mediul online, notează gandul.info.

Cu doar o zi înainte, Gabriela Firea, primarul Capitalei, și Carmen Dan, Ministrul de Interne, au lansat o campanie de conștientizare a pericolelor la care se supun copiii și adolescenții jucând ”Balena Albastră”. Cele două social-democrate au participat la o festivitate organizată cu fast într-o școală din București și, la final, Carmen Dan a declarat că niciunul dintre cele 54 de cazuri de adolescenţi cu probleme similare celor din jocul rusesc şi care au fost verificate de poliţişti nu s-a dovedit a avea vreo legătură cu jocul „Balena Albastră”.

Date fiind aceste aspecte, se conturează tot mai mult ipoteza conform căreia cazul de la Sibiu a fost anunțat doar ca să existe o justificare pentru campania la care au participat Dan și Firea. Asta în contextul în care, chiar în ziua lansării campaniei, însăși Carmen Dan a recunoscut că nu a fost confirmat niciun caz concret în România de sinucidere care să aibă legătură cu acest joc, prin urmare o astfel de campanie nu se justifica. Se pare că prezentarea în spațiul public a ”cazului” de la Sibiu a fost chiar argumentul de care Firea și Dan aveau nevoie pentru a investi bani în această campanie.

Subiectul ”Balena Albastră” a luat amploare în 2016, când publicaţia rusă Novaya Gazeta a arătat că nu mai puţin de 130 de adolescenţi ruşi s-au sinucis, ei făcând aproape toţi parte dintr-un grup de pe internet, iar 80 dintre ei se jucau Balena Albastră. O anchetă făcută de Radio Europa Liberă arată însă că nu există o legătură clară între adolescenţii sinucigaşi şi jocul Balena Albastră, deşi profilurile lor abundă de fotografii şocante, cu automutilări, aşa cum era şi cazul elevei din Sibiu. Autorul rus care a scris articolul din Novaya Gazeta a prezentat şi o listă cu numele adolescenţilor care s-au sinucis şi care făceau parte din acelaşi grup secret de pe reţeaua Vkontakte, însă acest lucru nu demonstrează decât că tineri deprimaţi, cu gânduri suicidale, au fost atraşi de preocupările comune în acelaşi loc pe internet, după cum arată site-ul de fact-checking Snopes.com.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`