„Mai mult decât atât, catalogăm drept o greşeală de diplomaţie în relaţiile bilaterale comunicarea deficitară a autorităţilor norvegiene cu cele ale statului român prin lipsa furnizării informaţiilor referitoare la acest caz cu puternic impact social şi prin întârzierea, cu aproape două luni, a răspunsului la solicitarea transmisă Ministerului norvegian pentru Protecţia Copilului de către Ambasada României în Norvegia în vederea discutării cazului familiei Bodnariu. Neîncălcând principiul confidenţialităţii în cauze de acest fel, avem dreptul la o informare punctuală, responsabilă, demnă”, se arată într-un comunicat al AID.
Prima reacție a lui Iohannis în cazul familiei Bodnariu a venit abia marți. Vezi ce măsuri a decis să ia șeful statului (Detalii AICI)
Și premierul Dacian Cioloș și-a exprimat îngrijorarea față de cazul familiei româno-norvegiene. Purtătorul de cuvânt al Guvernului a transmis în numele primului-ministru că între România și Norvegia relațiile sunt „excelente la toate nivelurile”, astfel că a fost contactat reprezentantul ambasadei Norvegiei la București pentru a obține informații în legătură cu situația Bodnariu, dar premierul a discutat și cu ambasadorul României la Oslo. (Detalii AICI)
AID salută implicarea şi demersurile depuse de către autorităţilor române, respectiv de către Preşedintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, Prim-ministrul României, domnul Dacian Cioloş şi de către Ministrul Afacerilor Externe, domnul Lazăr Comănescu în scopul asigurării respectării drepturilor omului pentru toţi cetăţenii români, oriunde s-ar afla, având ca prioritate interesul copiilor acestora, însă le solicită în continuare să acorde o atenţie sporită în vederea nerepetării unor astfel de cazuri şi să vegheze la respectarea drepturilor Diasporei oriunde s-ar afla.