Cazul Bodnariu, tras la indigo: Copiii familiei Manolache, şase la număr, au fost luați în custodie de serviciile sociale britanice (VIDEO)

Publicat: 15 07. 2016, 20:33

Cazurilor Bodnariu, Avrămescu şi Barbu, ai căror copii au fost luaţi de autorităţile din Norvegia, respectiv Marea Britanie, li se alătură încă unul, tot din Regatul Unit. B1 TV prezintă cazul familiei Manolache, ai cărei copii, şase la număr, au fost luați în custodie de serviciile sociale britanice. Familia Manolache poate spune că a avut noroc: autorităţile române au fost sesizate la timp, iar cazul va fi judecat de o instanţă din ţara noastră.

Somna și Raj Manolache au plecat din Tecuci în octombrie anul trecut în speranța unui trai mai bun în Marea Britanie. Ca membri ai Bisericii Penticostale s-au bazat și pe ajutorul fraților întru credință de peste mări și țări și și-au luat cu ei și cele șase fete cu vârste între 1 și 16 ani.

Raj şi-a găsit de lucru ca zugrav, iar Somna a rămas acasă ca să aibă grijă de copii. Lucrurile au mers bine până în martie când Anastasia, mezina familiei, care avea pe atunci vreo 6 luni, a căzut din cărucior. Copilul a început să plângă, lucru care a atras imediat atenţia vecinilor, iar mai târziu, la spital, atenţia serviciilor sociale din Leeds.

Cazul Bodnariu, tras la indigo: Copiii familiei Manolache, şase la număr, au fost luați în custodie de serviciile sociale britanice

#DIRECT_ONE_bl54g4#

Fetiţa a fost separată de mama sa, încă din spital. La două zile de la internare, în urma unui raid acasă la soții Manolache, au fost luați și ceilalți cinci copii.

În timp, s-a ajuns ca fata cea mai mare să fie returnată părinților naturali, trei fete să fie la un agent maternal și celelalte două să ajungă fiecare la câte o familie de plasament.

Una dintre problemele grave ale acestui caz, sesizată inclusiv de serviciile sociale din Leeds, este că fetele date în plasament nu știu limba engleză. Cu excepția celei foarte mici, Anastasia, care nici nu are încă un an, copilele cunosc doar limba română și rromanes.

În acest caz, autorităţile române s-au implicat din timp. Aşa se face că pe 6 iunie Tribunalul Galaţi a constatat că instanța e competentă să judece procesul – minorele fiind cetățeni români – și a stabilit primul termen pentru 10 august. Până atunci, părinții trebuie să primească de la Consulat documente de călătorie.