Cazul băiatului de 16 ani mort la spitalul din Târgu Jiu: Chirurgul care a refuzat să-l opereze nu a trecut în fişă starea pacientului şi nu i-a informat pe medicii de gardă

Publicat: 18 12. 2024, 18:45
Actualizat: 18 12. 2024, 18:46
Sursa Foto: Hepta

Ancheta declanşată la Spitalul Judeţean Târgu Jiu după ce un băiat de 16 ani a murit arată că un medic de urgenţă, angajat al UPU-SMURD, nu a trecut în fişa pacientului temperatura acestuia, data şi ora solicitării consultului de chirurgie.

Managerul spitalului urmează să decidă, joi, măsurile disciplinare

De asemenea, medicul nu a trecut nici solicitările de consult pentru neurologie şi cardiologie şi nu i-a informat pe medicii de gardă din cele două specialităţi asupra stării pacientului, relatează Hotnews.

Managerul spitalului urmează să decidă, joi, măsurile disciplinare care se impun, pe baza raportului primit.
Spitalul Judeţean Târgu Jiu a anunţat, miercuri, că raportul Comisiei de cercetare în cazul pacientului minor decedat în UPU a fost înaintat managerului unității medicale.

Conform raportului, medicul a încălcat prevederile art. 52 alin. (5) din Ordinul nr. 1706/2007, potrivit cărora „medicul responsabil de tură şi asistentul responsabil de tură sunt obligaţi să consemneze în raport toate problemele din timpul gărzii care afectează mersul normal al activităţii, indiferent de natura acestora.

Medicul-şef al UPU sau CPU va fi informat telefonic dacă problemele apărute sunt sau au fost de natură să pună în pericol viaţa unui pacient sau să afecteze grav funcţionalitatea UPU sau CPU”.

De asemenea, raportul precizează că medicul a încălcat atribuţiile şi sarcinile specifice din fişa postului, care arată, la punctul 9: ”completează împreună cu restul medicilor de gardă, fişele pacienţilor aflaţi în UPU-SMURD şi completează toate formularele necesare, în scris sau pe calculator”, atribuţie efectuată în mod defectuos.

Medicul din cadrul UPU-SMURD este acuzat că a încălcat atribuţiile prevăzute la punctul 3 din fişa postului, şi anume „răspunde de informarea corectă şi promptă a medicului responsabil de gardă, a medicului şef sau a locţiitorului acestuia asupra tuturor problemelor ivite în timpul gărzii şi care au influenţă asupra derulării normale a activităţii, inclusiv cele legate de personal, indiferent dacă au fost rezolvate sau nu”.

Comisia de anchetă a stabilit că medicul responsabil de tură în acea gardă era medicul şef UPU-SMURD, care în declaraţia prezentată comisiei de cercetare disciplinară a afirmat: „Nu am fost solicitată de dr. C. P. L. V. nici din punct de vedere medical şi nici administrativ în gestionarea cazului”.

Documentul mai arată că „doamna dr. C. P. L. V. a încălcat prevederile specificate din Ordinul nr. 1706/2007, menţionate anterior, precum şi cele prevăzute în fişa postului şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare”.

Comisia de cercetare disciplinară a precizat că nu are calitatea de a se pronunţa cu privire la cauza decesului, aceasta urmând să fie stabilită şi comunicată de SML Gorj, şi nici asupra pronunţării cu privire la malpraxis, pentru aceasta existând comisii la nivelul DSP Gorj şi Colegiul Medicilor Gorj.