Caz unic în România, satul în care un sfert dintre locuitori sunt profesori universitari

Caz unic în România, satul în care un sfert dintre locuitori sunt profesori universitari
Petis / Facebook

Un caz unic în România îl reprezintă satul Petiș, unde, dintr-o conjunctură fericită, s-ar putea spune că putem întâlni zona în care găsim cea mai mare densitate de cadre didactice universitare pe cap de locuitor din țară.

Satul Petiș, renăscut după ce-a fost părăsit de sași după 89

Satul Petiș, din comuna Șeica Mare, la aproximativ 40 de kilometri de Sibiu, a fost atestat documentar încă din 1313, sub denumirea Petersdorf.

După 1989, satul, în marea lui majoritate locuit de sași, a rămas aproape pustiu, locuitorii emigrând în Germania.

Din întâmplare, câtiva profesori universitari au fost atrași de farmecul locului și, fără să stea prea mult pe gânduri, și-au construit case în zonă.

Noii locuitori, dornici să păstreze autenticitatea locurilor

Primul profesor universitar care a fost atras de frumusețea acestui loc a fost Dionisie Turcu, fost sportiv de performanță și șef al Catedrei de Sport din Cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu.

Profesorul a decis să păstreze autenticitatea locuinței săsești în care s-a mutat, cu toate că trecerea de la oraș la sat a fost una dificilă. Mai mult acesta păstrat, doar pentru decor, și obiectele foștilor locuitori sași.

În prezent, cinci din cele 20 de case ale cătunului sunt locuite de profesori universitari, cărora li s-au alăturat și alți intelectuali care au decis să investească într-un loc în care frumusețea tradițiilor istorice a rămas încă vie.

Muzeul popular atrage turiști români și străini

Localitatea din inima Transilvaniei atrage numeroși turiști din țară, dar și din străinătate. Cei care ajung în această pitorească zonă pot vizita muzeul amenajat în centrul localității, unde sunt expuse numeroase straie tradiționale precum și obiecte din gospodăriile de odinioară.

Din colecțiile respective fac parte și obiecte vechi folosite de sași la câmp, în procesul de creștere și îngrijire al animalelor sau în casă.

Cei care au ales să se stabilească în Petiș susțin că își doresc să reprezinte o inspirație și pentru românii care intenționează, la un moment dat, să se retragă la țară.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`