Caz șocant la Brașov: Bolnavii de cancer, umiliți de autorități (VIDEO)
Bolnavii de cancer din Braşov au ajuns bătăia de joc a autorităților. Pacienții trebuie să meargă la Cluj, Iaşi sau Bucureşti pentru tratamentul gratuit, după ce, de mai bine de cinci ani, secţia de Radioterapie a Spitalului Judeţean a fost închisă. Singurul centru care are accelerator de particule în judeţ este unul privat.
Dacă nu au bani pentru radioterapie în sistem privat, bolnavii de cancer din Brașov așteaptă două-trei luni să ajungă la centrele de stat din Cluj, Iași sau București, pentru a beneficia de terapie gratuită. Asta în condițiille în care și câteva ore pot face diferența dintre viața și moarte.
În tot acest timp, autorităţile locale şi cele centrale își pun bețe în roate unele altora. Ministerul Sănătăţii cere un buncăr pentru a cumpăra acceleratori de particule necesar, în timp ce Consiliul Local vrea mai întâi acceleratorul cumpărat înainte de a da drumul la lucrările pentru buncăr.
"S-a decis ca măsură reînființarea sectiei de radioterapie pe platforma Marzescu, o secție exterioară Spitalului Județean. Conducerea spitalului a făcut demersurile necesare, lista către Ministerul Sănătății pentru achiziționarea unui reactor de particulare și la Consiliul Local pentru crearea unui buncăr. În momentul de față trebuie să știm ce accelerator de particule va achiziționa Ministerul Sănătății pentru a dimensiona acest buncar", a afirmat Marius Leonte, purtător de cuvânt al spitalului din Brașov.
Potrivit ultimelor promisiuni, toamna aceasta ar fi trebuit să fie redeschisă secţia de radioterepie a Spitalului Judeţean, după cinci ani. Investiţia era estimată la suma de 400.000 de lei, dar buncărul nu a fost construit niciodată, iar aparatul care ar putea salva viaţa a sute de oameni întârzie să ajungă la Braşov.
Reprezentanţii Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, care au făcut demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru a fi adus la Braşov un accelerator de particule, acuză autorităţile locale că mint:
"Este o minciuna. În momentul în care Brașovul va fi responsabil și va construi un buncăr automat Ministerul Sănătății sau printr-un parteneriat public-privat va putea închiria un aparat pentru radioterapie", a afirmat Cezar Irimia.
Statisticile arată că în România reţeaua de radiotearpie stat-privat acoperă doar 27% din necesar, iar 130 de oameni mor zilnic de diferite forme de cancer, deşi ar avea şanse reale de supravieţuire.
Caz șocant la Brașov: Bolnavii de cancer, umiliți de autorități
#DIRECT_ONE_axshm1#