Care este cauza incendiului de la Cernobîl

Care este cauza incendiului de la Cernobîl

Autoritățile ucrainene au oferit detalii noi cu privire la cauza incendiului care a izbucnit în urmă cu 10 zile în apropiere de Cernobîl. Potrivit oficcialilor de la Kiev, cel puțin o persoană este bănuită că a fost implicată în mod intenționat în izbucnirea incendiilor, acest lucru indicând faptul că incendiul nu a fost unul întâmplător. Săptămâna trecută, poliția a depistat un bărbat în vârstă de 27 de ani, care le-a spus autorităților că a dat foc la iarba uscată din apropierea pădurii, „pentru distracție” și nu a stins focul când a început să se răspândească.

Luni, poliția a spus că a vorbit cu un alt rezident local care a dat foc accidental la iarba uscată. Lipsa precipitațiilor și condițiile neobișnuite de uscare au făcut ca incendiile să se răspândească rapid.

Ghizii turistici care gestionează tururile ghidate de la Cernobîl au avertizat că focurile sălbatice din apropierea fostei centrale nucleare sunt scăpate de sub control și au acuzat autoritățile ucrainene că ascund amploarea problemei, despre care au avertizat că amenință să distrugă multe dintre siturile din zonă, scrie bbc.com.

Pompierii s-au luptat timp de 10 zile pentru a stinge mai multe incendii în zona de excluziune de 18 mile care înconjoară stația fostei centrale de la Cernobîl, care a fost scena celui mai grav accident nuclear din lume în 1986.

Luni, Yaroslav Yemelianenko, șeful Asociației Operatorilor Turistici din Cernobîl, a declarat că incendiile au fost acum doar la un kilometru de stația în sine și la aproximativ 2 kilometri de un sit care conține deșeuri radioactive.

El a spus că incendiile s-au apropiat și de Pripyat, faimosul oraș fantomă construit pentru centrală, abandonat de când întreaga populație a fost evacuată în urma accidentului.

Yemelianenko, care lucrează și cu agenția de stat care administrează Zona de excludere, a publicat luni o postare în care a descris situația drept „critică” și a acuzat autoritățile că se prefac că totul este sub control.

„Situația este critică”, a scris Yemelianenko pe Facebook. „Autoritățile locale raportează că totul este sub control, dar, de fapt, incendiul se răspândește rapid în zone noi.”

În postarea sa, el a făcut apel la președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy și la alți înalți funcționari din administrația sa să intervină, comparând situația cu răspunsul din 1986 al autorităților sovietice care au căutat inițial să ascundă gravitatea accidentului.

Incendiul ar fi fost stins cu ajutorul ploii

Miercuri, incendiile de vegetație din Ucraina care amenințau să cuprindă fosta centrală nucleară de la Cernobîl, după ce au ajuns la mai puțin de 2 kilometri de unul dintre reactoare, a fost stins.

Șeful inspectiei mediului din Ucraina, Egor Firsov, a precizat că un mare ajutor în acest sens a fost ploaia.

La rândul lor, oficialii ucraineni care gestionează serviciile de urgență spun că incendiile forestiere din zona contaminată cu radiații din apropierea centralei nucleare de la Cernobâl au fost stinse, dar au recunoscut că iarba încă mai fumegă în unele zone, scrie brisbanetimes.com.

Ce se întâmplă cu nivelul de radiații

Comunitatea internațională a intrat în alertă după ce șeful interimar al serviciului de inspecţie ecologică, Egor Firsov, a anunțat pe Facebook o creştere peste nivelul obişnuit a radiaţiilor în epicentrul incendiului. Drept dovadă el s-a filmat în timp ce măsura radiațiile cu un detector, ce afişa un nivel de radioactivitate de 16 ori mai mare decât normalul.

În replică, Serviciul de stat pentru situaţii de urgenţă, a declarat că nu s-a înregistrat nicio creştere a nivelului radioactivităţii.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
18:57 - Simona Spătaru (USR) a explicat cum ar putea să se fraudeze voturile la alegeri: „Și eu întrebam ce este suveica asta. Uite, a explicat un PSD-ist foarte clar”
18:51 - De ce îngăduie Dumnezeu suferința copiilor? IPS Teodosie: „E şi din cauza părinţilor. Fac păcate grele fără să se gândească la copii”
18:37 - Uleiul din ficat de cod: Soluția care a avut beneficii surprinzător de clare pentru sănătate, chiar dacă e din alt secol
18:29 - Cabral, martorul fenomenului uluitor de la malul mării. Prezentatorul TV a filmat totul: “Nu-mi dau seama cum” (VIDEO)
18:21 - Tudose s-a întâlnit cu Hrebenciuc la un restaurant de lângă sediul PSD / Becali declarase că Hrebenciuc l-a rugat să-l ajute pe Simion să ajungă în finala prezidențială (VIDEO)
17:58 - Bărbat arestat după ce și-a bătut și și-a umilit soția și copiii. Pe fiica sa vitregă ar fi agresat-o chiar și sexual
17:49 - Alexandru Kocsis (FD): A înțeles cineva ceva din matematica lui Ciolacu? / Sincer, n-am crezut asta cu Hrebenciuc până am văzut bâlbâielile lui Ciolacu și starea asta de nervozitate (VIDEO)
17:49 - 64% dintre angajații Boeing aflați în grevă resping oferta de creștere a salariului cu 35%. Compania pierde 100 de milioane pe zi, din cauza grevei
17:47 - Primele imagini cu CRBL, după intervenția estetică pe care și-a făcut-o. Cum arată acum artistul: „Sper ca recuperarea să fie ușoară” (FOTO)
17:44 - Guvernul Italiei, criticat după ce i-a glorificat pe soldații dictatorului fascist Benito Mussolini