Fenomenul inspirat de pe reţelele de socializare îi transformă pe copii în diverse animale. Se îmbracă şi se comportă ca nişte pisici, câini, vulpi ori păsări şi refuză să mai comunice firesc la ore.
Sunt în căutarea identităţii, spun specialiştii, care atrag atenţia că fără spriijin adolescenţii pot ajunge la tulburări grave de personalitate. Deşi comportamentul şocant este confirmat de mai mulţi tineri din Bucureşti, directorii scolilor au refuzat să comenteze subiectul, potrivit Observator.
Elev: „Este o persoană care se identifică cu un animal… Cu un papagal, mai exact. Alţi colegi de liceu se cred câini sau pisici. Îşi pun urechi sau cozi de animale şi se comportă ca atare. Chiar şi în timpul orelor de curs.
Sunt asa mai ciudaţi, se îmbracă, îsi pun urechi, de astea. Am auzit ca urcă in patru labe scările.”
Ceea ce părea mai mult o curiozitate pentru noi, a câştigat teren de la an la an. Cei mai mulţi adolescenţi spun că aparţin comunităţii „furry” şi devin „fursona”, adică se comportă şi se îmbracă asemănător necuvântătoarelor preferate.
Alţii se identifică drept „therieni”, adică persoane care se identifică cu o fiinţă non-umană.
Psihologii consideră că ar trebui să fim atenți la acest fenomen, chiar dacă este la modă. Poate e nevoia lor de atenție, poate că sunt într-o perioadă cum ar fi adolescența când nu își cunosc încă foarte bine identitatea și nu înțeleg cine sunt, nu se simt acceptați.
Indiferent de motive, adolescenţii cu acest tip de comportament sunt, de cele mai multe ori, victime ale bullyingului în şcolile din România. La inspectoratul şcolar din Capitală nu există însă nicio sesizare.
În alte ţări, trendul neobişnuit se află în centrul unei dezbateri extrem de dure privind toleranţa şi limitele.
În urmă cu două luni, oamenii dintr-un parc din Arad au fost şocaţi de o apariţie ieșită din comun. Într-un parc pentru copiii, o tânără care se credea pisică se plimba în patru labe şi încerca să atace câinii din zonă.