Câți ucraineni și-au cumpărat locuințe în România de la începutul războiului

Câți ucraineni și-au cumpărat locuințe în România de la începutul războiului
Sursă foto: captură YT

De la începutul războiului din Ucraina, în România au intrat aproape 3,5 milioane de ucraineni. Dintre aceștia, aproximativ 100.000 s-au stabilit temporar în țara noastră, iar numărul contractelor de muncă ale cetățenilor ucraineni încheiate după 24 februarie 2022 este de 5.787. Marea majoritate a persoanelor care s-au oprit în România sunt femei cu copii de vârstă preșcolară.

Numărul locuințelor luate de ucraineni în România

România este mai degrabă țară de tranzit pentru ucrainenii care fug din calea războiului. Acest lucru este indicat și de numărul ucrainenilor care și-au cumpărat proprietăți în România, căutând astfel o stabilire permanentă.

Astfel, potrivit datelor Hotnews, sub 100 de întăbulări ale dreptului de proprietate în favoarea cetățenilor ucraineni au fost înregistrate oficial, cele mai multe fiind în Brașov, urmat de București și de Constanța.

În Bacău au fost cumpărate 5 proprietăți, câte una în Mehedinți, Hunedoara și Mureș.

Potrivit datelor de la Recensământul din 2022, în România trăiesc aproape 46.000 de ucraineni, cei mai mulți fiind în zona Maramureș (peste 25.000), Suceava (circa 8000) și Timiș (peste 4000 de ucraineni)

Fluxul de refugiați ucraineni în România pe fondul invaziei ruse, chiar dacă nu a mișcat piața achizițiilor imobiliare, a bulversat-o pe cea a chiriilor.

În prezent ajutoarele depășesc chiar și 2.000 de lei lunar pentru fiecare refugiat și se pare că au dus chiar la scumpirea chiriilor.

Statul a plătit anul trecut din fonduri publice peste 106 milioane de euro

Dacă cineva găzduiește în chirie un refugiat, primește lunar din partea statului peste 2.100 de lei pentru acest lucru. Dacă găzduiește două persoane, atunci suma decontată se ridică la peste 4000 de lei în fiecare lună.

Acesta este și motivul pentru care mulți români au primit în chirie persoane din Ucraina, dar și motivul pentru care s-a destabilizat piața chiriilor, având în vedere că oferta a scăzut iar prețurile au crescut.

Legislația privind cazarea ucrainenilor ar putea fi modificată. Astfel, refugiaţii care vor face demersurile minime de integrare – angajarea refugiaţilor în câmpul muncii, cu înscrierea copiilor într-o formă de educaţie şi cu dobândirea unui statut legal în România – protecţia temporară – vor putea beneficia de un sprijin de 2000 lei/familie pentru acoperirea cheltuielilor de cazare până la finele anului 2023.

De sumele de bani pentru cazare vor beneficia direct refugiaţii, nu proprietarii locuințelor care îi găzduiesc, așa cum este acum.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:48 - Cum arată programul prezidențial al lui Nicolae Ciucă: „Este expresia unei noi viziuni de dreapta pentru România viitorului” (VIDEO)
20:45 - Riscurile la care ne expunem atunci când aruncăm medicamente expirate la gunoi. Un spital din Timișoara a găsit o soluție
20:43 - Nicolae Ciucă, la lansarea programului său electoral: „În România pe care o vom construi împreună, legea va fi mai presus de orice interes. Procesele nu mai trebuie să dureze ani de zile”
20:36 - 12 maşini incendiate şi doi oameni înjungiaţi în Lisabona, după ce oamenii au ieșit să protesteze din cauza unui caz de brutalitate a poliției
20:32 - Nicolae Ciucă: “Aceasta este miza programului meu / Voi fi un președinte care muncește, aproape de oameni și comunități. Voi fi prezent în viața orașelor și comunelor, inclusiv a sectoarelor” (VIDEO)
20:23 - Indignare, după ce Joe Biden a spus că Donald Trump ar trebui închis. Președintele SUA și-a corectat apoi declarația
20:20 - Ministrul Bogdan Ivan (PSD): Săracul domn Ciucă… Ultimele sale declarații parcă sunt din categoria emisiunii „Copiii spun lucruri trăsnite” (VIDEO)
20:18 - Ce gest deplasat a făcut Alina Ceușan într-o sală de teatru. Celebra influenceriță, criticată dur. Oana Pellea: „O rușine”
20:10 - O româncă a obținut zeci de mii de euro, după ce și-a păcălit iubitul italian să-și vândă casa. Ce a decis femeia să facă cu banii
19:54 - Ce a făcut Smaranda, fiica lui Codin Maticiuc, la nunta lui Theo Rose, în momentul în care s-a plictisit. Actorul s-a amuzat copios