Mulți constructori au emigrat în căutarea salariilor mai mari, lăsând un gol în industrie. Pentru a compensa, firmele aduc acum până la 140.000 de muncitori străini din afara spațiului european.
În 2024, numărul angajaților a crescut cu 40.000 față de anul precedent, majoritatea activând în restaurante, hoteluri, șantiere sau în industrie. Charly Joby, în vârstă de 25 de ani, originar din India, ocupă poziția de sudor într-o companie din industria aluminiului din România. Salariul său lunar este de 6.000 de lei, iar pentru orele suplimentare primește un spor de 300 de lei.
„În India, dacă muncesc timp de trei luni, primesc un salariu pe care aici, în România, îl pot ridica într-o singură lună”, a declarat Charly Joby pentru Digi 24.
Charly reprezintă doar un exemplu printre sutele de mii de lucrători străini care au sosit în România în ultimii ani. Companiile afirmă că deficitul de forță de muncă nu este singurul motiv pentru care optează pentru angajarea persoanelor din afara țării.
„În acest moment avem un efectiv de 50 de persoane din țările asiatice. Salariile pleacă de undeva de la 3.500 de lei net pentru personalul necalificat”, a explicat un angajator.
Pe piața muncii din România, se găsesc și ucraineni. Valentina, refugiată de un an și jumătate, a devenit antreprenor deschizând un salon de cosmetică care angajează compatrioți.
„Noi facem de toate. Manichiură, tunsoare, masaj, cosmetică, alungirea genelor”, a declarat Valentina.