Câți bani primește un nevăzător după recalcularea pensiilor. Persoanele cu dezabilități sunt afectate

Publicat: 27 08. 2024, 14:37
Actualizat: 27 08. 2024, 14:37
Sursa foto: Pixabay

Marea recalculare a pensiilor a venit cu vești proaste pentru foarte mulți românil care sperau că vor mai mulți bani pentru a face față traiului care este din ce în ce mai scumpă.

Cu câți bani rămâne un pensionar nevăzător după recalculare

Persoanele cu dizabilități sunt afectate de această recalculare pentru că lor nu li se vor majora veniturile. Astfel, cei care primesc pensie pe caz de boală s-au trezit cu mai puțini bani, conform Cancan.

Un bărbat de 45 de ani, care este nevăzător de mai bine de 20 de ani, va primi mai puțini bani. A lucrat ca asistent medical de fizioterapie și a ieșit la pensie după 11 ani de muncă pentru că statul îi permitea să aibă un stagiu complet de cotizare.

El primea 1.853 de lei pensia, iar după recalculare va primi doar 805 lei, ceea ce înseamnă că din 2025 nu va avea niciun ban în plus.
„Nevăzătorii, în funcție de nivelul pensiei în plată, pierd între 60 și 80% din pensia veche.

În cazul meu, am avut 1.853 de lei. Am rămas cu 805. Începând de la anul eu nu voi beneficia de niciun fel de majorare pentru că se va indexa cea de 805 până ce o va ajunge din urmă pe cea de 1.853,

La un calcul rezonabil pentru o creștere medie de 10%, să presupunem, anual, aș avea nevoie de minim 9 ani să pot să recuperez și să încep să cresc”, a spus bărbatul.

Persoanele cu dizabilități organizează proteste

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Muncii a declarat că persoanele cu dizabilități nu vor benefica de majorări ale pensiilor. Acestea vor rămâne la fel pe parcursul următorilor ani. Cu toate acestea, reprezentnații Guvernului spun că încearcă să caute soluții pentru această categorie de persoane pentru a-i ajuta.

Între timp, asociațiile persoanelor cu dizabilități din România vor organiza proteste.

„Deja avem autorizație de protest în data de 16 Septembrie. Vom ieși în stradă dacă până la acea dată nu va fi modificată legislația și nu vom beneficia de drepturile care ni se cuvin” , a declarat Daniela Tontsch, președinta Consiliului Național al Dizabilităților din România.