Câți bani de buzunar primesc adolescenții din România? Care sunt principalele lor cheltuieli

Câți bani de buzunar primesc adolescenții din România? Care sunt principalele lor cheltuieli
Sursă foto: Pixabay

Un studiu realizat de o bancă din România arată că mai mult de trei sferturi dintre adolescenți primesc bani de buzunar de la părinții lor. Specialiștii sunt de părere că banii de buzunar sunt benefici pentru adolescenți, deoarece acest lucru poate să îi facă mai responsabili.

Câți bani de buzunar primesc adolescenții

Două treimi dintre părinţii care au copii cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani le oferă acestora cel mai adesea lunar mai puțin de 300 de lei. 34% dintre părinţii care au copii cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani le oferă acestora între 301 şi 600 lei, conform studiului efectuat de Banca Comercială Română (BCR), în colaborare cu compania Cult Market Research.

Conform studiului, 37% dintre adolescenţi consideră că părinţii nu vor să le cumpere tot ce îşi doresc, arată observatornews.ro. 

„Concluziile arată că părinţii de astăzi sunt mai deschişi să poarte conversaţii despre bani şi aspecte financiare decât au fost părinţii lor. 46% dintre aceştia consideră că prima discuţie despre bani cu copiii ar trebui să aibă loc între 7 şi 10 ani, iar 24% sugerează că aceasta ar trebui să aibă loc între 11 şi 14 ani. 22% dintre actualii părinţi de adolescenţi spun că ei nu au discutat niciodată cu părinţii lor despre bani, iar aproximativ 30% au discutat cu părinţii lor despre bani după vârsta de 15 ani”, arată studiul.

Care sunt principalele cheltuieli ale adolescenților

Printre principalele activități pe care adolescenții dau banii sunt ieșirile în oraș (51%), îmbrăcămintea şi încălţămintea (47%), manualele, caietele sau alte aspecte necesare pentru şcoală (22%).

„Conversaţia despre bani în familie este prima contribuţie pe care fiecare putem s-o avem la ridicarea nivelului de educaţie financiară din România. Anul acesta ne-am propus să încurajăm părinţii să deschidă un dialog sincer cu copiii lor despre bani, esenţial pentru a realiza o bază financiară solidă în familie. Deşi părinţii, în majoritatea lor, recunosc importanţa acestui subiect, există încă destul de mulţi care ezită să discute aspectele financiare, temându-se să nu-şi îngrijoreze copiii. Programele noastre, precum Şcoala de Bani şi LifeLab, nu doar promovează educaţia financiară, ci oferă şi soluţii practice, uşor de aplicat. Dacă adulţii îşi vor dedica timp să înveţe, putem construi împreună o Românie inteligentă financiar. Iar adolescenţii de azi ne vor surprinde în viitor cu decizii financiare responsabile”, spune Nicoleta Deliu-Paşol, director Comunicare BCR.

„Rezultatele acestui studiu arată că, deşi părinţii de azi sunt mai deschişi la discuţii despre bani, rămân anumite subiecte sensibile pe care le evită, cum ar fi datoriile sau câştigurile familiei. Aceste ezitări reflectă moştenirea unei culturi în care discuţiile financiare erau considerate tabu, dar şi un efort de protecţie din partea părinţilor. Totuşi, deschiderea acestor conversaţii este esenţială pentru a forma o generaţie de tineri cu o înţelegere solidă a responsabilităţilor financiare”, declară Paul Acatrini, Cult Market Research.

Care sunt cele mai evitate subiecte de către părinți

Printre subiectele pe care părinții evită să le discute cu copii lor sunt datoriile şi câştigurile familiei (19%), cardurile de credit (12%) şi investiţiile (11%). Percepția asupra banilor influențează activ calitatea vieții și modul în care au loc aceste discuții. „Discuţiile despre bani, începute de la o vârstă fragedă, nu doar că reduc anxietatea financiară, dar şi ajută copiii să gestioneze mai bine presiunea socială, cum ar fi FOMO-ul financiar şi social, care poate apărea în mediul şcolar sau în cercul lor de prieteni. Atunci când părinţii abordează subiectele financiare în mod transparent, îşi ajută copiii să înţeleagă mai bine lumea în care trăiesc şi creează un climat de încredere în familie. Adolescenţii care se simt incluşi în aceste conversaţii sunt mai pregătiţi să ia decizii financiare responsabile în viitor şi să reziste tentaţiilor de a cheltui pentru a se conforma presiunilor sociale”, afirmă Oana Calnegru, psiholog.

85% dintre părinţi le-au explicat copiilor cum câştigă bani, 84% le-au vorbit despre responsabilitatea financiară, iar 80% au discutat despre economisire. Subiecte pe care părinţii doresc să le abordeze în viitor cu copii lor sunt: investiţii (42%), stabilirea unor obiective financiare (41%), carduri de credit şi datorii (38%), pericolele înşelăciunii financiare (30%), donaţii şi acte caritabile (30%); Subiecte pe care părinţii nu vor să le discute niciodată: datoriile familiei (19%), carduri de credit (12%), venitul părinţilor (11%), investiţii (11%).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:29 - Suma alocată de Patriarhia Română pentru persoanele afectate de inundații. A fost anunțată și o colectă pentru ajutorarea sinistraților
17:28 - Administrația Prezidențială, reacție după apariția unor informații privind o posibilă candidatură a lui Klaus Iohannis, la Senat, pe listele PNL: Președintele își va încheia mandatul la termen și nu intenționează să demisioneze din funcție
17:20 - Comisia Europeană recomandă noi măsuri statelor membre UE. Fumatul și vapatul ar putea fi interzise
17:20 - Marius Militaru (Jandarmerie): E o chestiune de timp până va fi prins bărbatul care provocat incendiul de la Parlament. El nu a pătruns în zona de securitate din clădire (VIDEO)
17:11 - Sute de membri Hezbollah răniți în Liban după ce le-au explodat pagerele. E „cea mai mare breșă de securitate” după izbucnirea războiului cu Israel (surse Reuters)
17:08 - Un expert în pensii a explicat ce trebuie să facă un pensionar dacă s-a reangajat, între timp: „E o aiureală” (VIDEO)
17:01 - Ce au decis magistrații în cazul Danei Marijuana? Artista a primit vestea cu zâmbetul pe buze
17:00 - Minerii amenință cu proteste din cauza Legii pensiilor: „Solicităm partidelor politice eliminarea articolelor care creează discriminare”
16:51 - O fetiță de 8 ani a luat mașina familiei și a condus 20 de kilometri. Singurul lucru pe care l-a lovit pe drum
16:37 - Un fost semifinalist de Euro cu România U21 se retrage din fotbal la 26 de ani / Gigi Becali plătise sute de mii de euro pentru el