Câți bani au fost scoși din fondul de rezervă și unde au fost dați? Claudiu Năsui (USR) a dat mai multe detalii: Chiar astăzi am făcut bilanțul la zi / Ce sumă a fost alocată pentru pensii speciale (VIDEO)

Câți bani au fost scoși din fondul de rezervă și unde au fost dați? Claudiu Năsui (USR) a dat mai multe detalii: Chiar astăzi am făcut bilanțul la zi / Ce sumă a fost alocată pentru pensii speciale (VIDEO)
Foto: Claudiu Năsui / Facebook

Claudiu Năsui a avut o intervenție, pe B1 TV, în cadrul emisiunii News Pass, moderată de Laura Chiriac, unde a vorbit despre fondul de rezervă, despre câți bani au fost scoși de acolo, dar și unde au fost dați.

“Deci în primul rând, cifrele la zi. Chiar azi am făcut bilanțul la zi. Sunt 5,2 miliarde de lei, care s-au scos din fondul de rezervă. 5,2 miliarde de lei dintr-un fond care la începutul anului, în teorie, era de 670 de milioane. Deci au luat 5,2 miliarde de lei și pe ce s-au dus banii? Un miliard de lei – pensii speciale la MAI, Hotărârea de Guvern 869 și Hotărârea de Guvern 990, amândouă au dat câte jumătate de miliard de lei pentru pensii speciale, pentru oameni care s-au pensionat de la MAI și pentru care MAI-ul nu a bugetat, inițial, cât trebuie.

Schema aceea pentru a subvenționa filmele de la Disney și de la Netflix din banii contribuabililor, adică, practic, bani Netflix făcuți pe banii noștri, pe banii românilor, au primit și acolo bani – încă 50 de milioane de lei. Tot felul de astfel de cheltuieli, în momentul în care suntem mințiți.

E vorba despre o faimoasă schemă de subvenționare a filmelor prin care, practic, se iau bani din bugetul de stat, deci din taxe și impozite, TVA, impozit pe venit etc, pentru a subvenționa filme, facerea de filme și filmele acelea cine le face? Păi în general, cine face lobby pentru ele, cine împinge chestia aceasta cel mai mult. Eu cât am fost ministru la Economie, de exemplu, am descoperit numeroase nereguli la această schemă și am făcut și o plângere la DNA, dar noul Guvern nu doar că vrea să o refacă, dar a înființat și o nouă agenție oficiu pentru film, care, iată, că prin fondul de rezervă primește și ea 50 de milioane de lei din banii noștri. Și asta nu este o atitudine de guvern care strânge cureaua. Atenție, un guvern care strânge cureaua nu ar trebui să mai aloce bani pentru genul acesta de scheme de ajutor de stat, care, atenție, sunt o redistribuție de la săraci la bogați, deci un socialism pentru bogați, cum ar veni. Nu ar trebui să mai aloce bani pentru pensii speciale. Ar trebui să taie pensiile speciale, așa cum scrie și în PNRR și așa cum ne-am angajat că facem, și așa cum vrea 90 % din populația țării.

Dar acest guvern, asta e toată problema. Că ei, în loc să-și reducă cheltuielile pe care tot ei le-au crescut, nu fac decât să adauge taxe noi, să dea din umeri, să spună, ‚Vai e deficitul mare’ și să mai adauge apoi iarăși taxe noi. Dar toate astea se întâmplă pentru că tot ei cresc cheltuielile și în final nu avem decât un stat care e mare și tot crește, și crește pe banii dumneavoastră doamna Chiriac, și pe banii celor care ne ascultă în momentul acesta, că ei sunt contribuabili în România.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)