Pregătirile pentru Crăciun sunt în toi. Cele mai desăvârșite gospodine s-au gândit deja la preparatele pe care vor să le facă pentru ca masa de sărbători să fie cât mai bogată și diversificată. Bogăția mesei de Crăciun vine la pachet și cu o risipă alimentară, așa că întotdeauna sunt binevenite câteva sfaturi pentru a nu arunca prea multă mâncare de sărbători.
Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face atunci când te pregătești pentru sărbători este să își faci o listă de cumpărături. Nu trebuie să te abați de la ea, chiar dacă în perioada aceasta magazinele sunt pline de tentații. Cel mai bine este să cumperi doar ingredientele de care ai nevoie, nimic extra, pentru că altfel riști să arunci o mare parte din mâncare.
Pentru a nu face risipă alimentară, gospodinele pot să discute cu familia un plan de meniuri pentru sărbători. Astfel, nu doar că se evită aruncarea mâncării extra, dar se va reduce și suma pe care trebuie să o cheltuiți pentru ingrediente.
Atunci când plănuiți să vă chemați prietenii, rudele sau apropiații în vizită de Crăciun, rugați-i să nu aducă anumite produse, de exemplu dulciuri. Dacă în familie sunt copii, majoritatea invitaților au tendința de a le aduce cât mai multe dulciuri. Multe dintre acestea se vor strica sau vor ajunge direct la gunoi, așa că mai bine discutați aceste aspecte înainte.
De asemenea, bine ar fi să nu ne mai gândim la Crăciun ca la o singură zi. De-a lungul timpului, lucrurile s-au schimbat, motiv pentru care nu este nevoie să mâncăm sarmale sau tobă doar de Crăciun. În această perioadă avem tendința de a mânca cât mai mult posibil cât mai multe feluri de mâncare, scrie realitatea.net.
O altă metodă prin care puteți să reduceți risipa alimentară este să congelați mâncarea în plus în caserole sau pungi speciale pentru vidat. Dacă nu vrei să faci acest lucru, atunci poți să te organizezi din timp și să te gândești la ce s-a mâncat cel mai mult anii trecuți, iar astfel vă veți baza doar pe acele feluri de mâncare.