În urma restricțiilor impuse de autorități 27 de pieţe dintr-un total 514 au rămas închise, număr care reprezintă 5,25%, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros în cadrul unei conferințe de presă.
„Stadiul de funcţionare a pieţelor agroalimentare, pentru că există foarte multă dezinfomare, este la 16 noiembrie 2020: Dintr-un total de 514 pieţe agroalimentare, 367 au funcţionat dintotdeauna în spaţii deschise sau semi-deschise, nu s-a modificat nimic. Pentru 120, care funcţionau în spaţii închise, primarii au găsit soluţii privind modificarea fluxului astfel încât şi acestea au fost deschise. Au rămas închise 27 de pieţe din spaţii închise, adică 5,25%. Asta este realitatea privind pieţele agroalimentare”, a precizat Oros.
Conform Hotărârii nr. 52 a CNSU, activitatea pieţelor agroalimentare în spaţii închise, târgurilor, bâlciurilor, pieţelor mixte şi volante şi a talciocurilor a fost suspendată începând din 9 noiembrie pentru a preveni infectarea cu Covid-19.
Producătorii agricoli au dezaprobat această măsură, considerând că astfel sunt favorizate supermarketurile şi multinaţionalele, iar agricultorii români nu vor mai avea unde să îşi vândă recolta. Federaţia Pro Agro preciza atunci că suspendarea pieţelor agroalimentare din spaţiile închise este o măsură injustă pentru producătorii români, în condiţiile în care hypermarketurile îşi pot continua activitatea, solicitând Executivului revenirea asupra deciziei de suspendare „cât mai grabnic”.
Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat, joi, că Guvernul nu a închis piețele, ci a suspendat pe o perioadă de 30 de zile funcționarea celor care sunt în spații închise.
„Nu mai folosiţi termenul închiderea pieţelor. Încă o dată vă spun despre pieţe, în mod tradiţional – cred că o să facem o expoziţie de fotografii cu pieţe din ţările UE – şi aşa era şi la noi, în mod tradiţional pieţele sunt spaţii deschise în care se întâlnesc cei care produc marfă cu cei care vor să cumpere marfă, mai ales pieţele agricole. De regulă, la noi, pieţele au fost spaţii deschise, e adevărat că unii primari, ca să fie mai apreciaţi, (…) au închis pieţe, unii le-au închis şi le-au transformat în nişte hale comerciale, ele, de fapt, nici nu mai sunt în conceptul de piaţă care a fost definit, alţii au fost totuşi mai rezonabili şi au închis cu pereţi retractabili, astfel încât vara când e cald să poată să scoată pereţii (…). Dacă ar fi fost înţelepţi şi ar fi făcut cu pereţi retractabili ar fi fost foarte simplu să se aplice această măsură. Iar, în continuare, un număr foarte mare, cred că cel mai mare număr de pieţe funcţionează în spaţii deschise. Noi nu am închis pieţele, noi am suspendat o perioadă de timp, 30 de zile, funcţionarea pieţelor care sunt în spaţii închise, unde nu poţi să…nu au pereţi retractabili”, a explicat Ludovic Orban, întrebat dacă Guvernul ia în calcul schimbarea măsurii privind închiderea pieţelor, potrivit Agerpres.