Câte paturi de ATI pentru pacienții cu COVID-19 avea România la finalul mandatului lui Nelu Tătaru: Explicațiile fostului ministru al Sănătății (VIDEO)

Publicat: 22 03. 2021, 22:00
Foto: gov.ro

Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, spune că la finalul mandatului său, la nivel național existau peste 1.500 de paturi de terapie intensivă pentru pacienții cu coronavirus. Prezent luni seară în cadrul emisiunii ”Actualitatea”, cu Tudor Mușat, actualul deputat PNL a declarat că, în urmă cu un an, la începutul crizei sanitare, România dispunea de 340 de paturi de ATI.

Precizările lui Nelu Tătaru despre numărul paturilor de ATI destinate pacienților cu COVID-19

”Noi am plecat de la 340 de paturi, la începutul acestei pandemii, iar complet dotate, în aprilie, în starea de urgență, ajunsesem la 740 de paturi. Ajunsesem, la sfârșitul anului, cu tot ce aveam suplimentări, la 1.530 de paturi. Țin să menționez, extinderea se făcea în saloane apropiate terapiei intensive, cu aport de oxigen, cu dotările absolut necesare, cu terapii intermediare. 10% din paturile din spitalele județene care, de principiu, erau spitale de patologie non-COVID, erau pentru patologia COVID. Și Spitalul Universitar, Spitalul Floreasca, care erau non-COVID, aveau terapie intensivă COVID, doar terapie intensivă, câte 10 sau 15 paturi și mai aveau câte un pat pentru fiecare secție, dacă un pacient care venise pentru altă patologie se dovedea, în timp, pozitiv. A fost o implicare totală și a managerilor anumitor spitale și a personalului medical”, a explicat Nelu Tătaru.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Precizările fostului ministru al Sănătății vin în contextul în care premierul a cerut, în urmă cu mai bine de o săptămână ca autoritățile să ia toate măsurile necesare pentru a în România să fie suplimentat numărul paturilor de terapie intensivă destinate pacienților cu forme grave ale COVID-19. Asta în condițiile în care, de câteva zile, țara noastră se confruntă cu o creștere nu doar a numărului de infectări, ci mai ales a numărului persoanelor care dezvoltă forme severe ale infecției respiratorii provocate de coronaviurus.

”Am cerut foarte clar și urgent să crească numărul de paturi la 1.600. (…) Avem nevoie să creștem urgent numărul de paturi de ATI la 1.600 cel puțin, în perioada următoare, ca să ne asigurăm că nu vom avea probleme. Nu lipsesc resursele. Toate ministerele și mai ales Ministerul Sănătății are resursele necesare pentru a crește numărul de paturi”, spunea Florin Cîțu pe 16 martie, după ce pe 14 martie solicitase același lucru într-o întâlnire a Comitetului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei.