În anul 2000, un studiu publicat în British Medical Journal (BMJ) estima că o țigară scurtează viața unui fumător cu 11 minute. În prezent, cifra a crescut până la 20 de minute, scrie DC News.
Noile studii arată că bărbații pierd aproximativ 17 minute din speranța de viață pentru fiecare țigară fumată, în timp ce femeile pierd 22 de minute. Diferența o face specificul fiecărui sex, variațiile comportamentale și efectele biologice.
Rezultatele pun accent pe efectele cumulative ale fumatului. Mai multe țigări, mai multe probleme și mai grave. Printre riscuri se numără cancerul, bolile cardiovasculare sau afecțiunile respiratorii cronice.
În momentul în care fumezi, îți expui organismul la substanțe extrem de toxice, cum ar fi gudronul și monoxidul de carbon. Aceste afectează organele vitale, plămânii și inima. Riscurile asociate fumatului nu se limitează la fiecare țigară în parte, ci la fiecare inhalare. Astfel, calitatea și longevitatea vieții sunt afectate.
Totuși, renunțarea la fumat poate aduce beneficii semnificative, într-un timp rapid. Spre exemplu, o persoană care fumează 10 țigări pe zi, poate recupera 1 zi din viață, într-o săptămână, după ce se lasă de fumat. Pe când într-un an, ar recupera aproape 50 de zile, mai adaugă sursa citată.