Câte locuri noi vor fi adăugate pe platforma online, în condițiile în care miercuri încep programările pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca: Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță (VIDEO)
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 din România, a anunțat că începând de miercuri vor fi încărcate pe platforma online de programare aproximativ 200.000 de locuri noi pentru persoane care vor urma să primească serul AsraZeneca.
Precizările medicului Valeriu Gheorghiță referitoare la programările pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca
Întrebat în conferința de presă de marți câte locuri noi vor fi adăugate pe platforma de programare, în condițiile în care de miercuri încep programările pentru vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, Gheorghiță a precizat: ”Vor fi aproximativ 500.000 de locuri disponibile începând cu 15 februarie până la sfârșitul lunii martie pentru aceste 180 de cabinete de vaccinare. Din punct de vedere al locurilor care devin eligibile pentru programare în fiecare județ, când vor deveni disponibile, noi vom anunța oficial acest lucru. Pe lângă aceste 180 de centre, intenționăm ca în a doua jumătate a lunii martie, pentru că am reevaluat numărul de doze disponibile în luna martie, exceptând programările deja făcute pentru prima doză și rapel, excedentul de doze ne va permite deschidera a aproximativ 200 de cabinete de vaccinare noi, în care vor fi distribuite vaccinuri de la Pfizer, în mod deosebit, și probabil vaccinuri de la Moderna, ceea ce ne va asigura aproximativ 12.000 de persoane vaccinate zilnic, persoane noi, asta însemnând după 15 martie. Asta înseamnă că programarea lor se poate deschide începând cu prima parte a lunii martie, deci după 1 martie se pot face programări în aceste centre pe care urmează să le deschidem din a doua jumătate a lunii martie. Aceste termene vor fi comunicate în mod oficial, în așa fel încât persoanele să nu stea zilnic să caute alte locuri. La acest moment, din păcate, nu sunt alte locuri disponibile la nivelul județelor, în centrele de vaccinare. Pot să apară locuri disponibile atunci când o persoană își anulează, din diverse motive, programarea. Încercăm să găsim o modalitate prin care să fie afișate, fără să te programezi, numărul de locuri libere în centrele de vaccinare”.
Câte locuri noi vor fi adăugate pe platforma online, în condițiile în care miercuri încep programările pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca: Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță
Întrebat, concret, dacă miercuri vor apărea pe platformă 500.000 de locuri libere pentru programarea la vaccinarea cu AstraZeneca, Valeriu Gheorghiță a explicat: ”Vor apărea, la început, pentru primele 20 de zile și ulyterior, prin glisare, până la sfârșitul lunii martie. În total sunt aproape 500.000 de locuri disponibile. Mâine vor fi încărcate în jur de 200.000 de locuri”.
La rândul său, un reprezentant al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), care se ocupă de dezvoltarea platformei a explicat că nu poate fi precizată cu exactitate o oră la care noile locuri pentru programări vor deveni disponibile, însă acest lucru se va întâmpla, cu siguranță, în cursul zilei de miercuri.
”Încă nu știm ora. Până la sfârșitul zilei vor fi disponibile toate aceste locuri care au fost stabilite. Până la sfârșitul zilei de mâine (miercuri – n.r.) pentru că termenul de implementare este data de 10 februarie. Sunt mai multe aspecte operaționale pe care trebuie să le luăm în calcul și tocmai de aceea nu aș putea să vă spun, în momentul de față, o oră anume. Cu siguranță mâine, până la sfârșitul zilei, toate aceste locuri vor fi disponibile pentru cetățeni”, a explicat reprezentantul STS.
Valeriu Gheorghiță: În studiile derulate de compania AstraZeneca nu au fost înregistrate cazuri de forme severe de boală sau de internări la pacienții vaccinați
De asemenea, întrebat cum ar încerca să convingă pe cineva fără pregătire medicală să accepte administrarea vaccinului AstraZeneca, în condițiile în care eficacitatea acestuia este mai scăzută decât a serurilor anti-COVId-19 produse de Pfizer/BioNTech sau Moderna, Valeriu Gheorghiță a răspuns: ”Trebuie să plecăm de la un lucră cât se poate de clar, și anume faptul că acest tip de vaccin, ca și celelalte, a primit autorizare de punere pe piață de la Agenția Europeană a Medicamentului, ceea ce înseamnă că a făcut dovada profilului de siguranță, de calitate și de eficacitate. În ceea ce privește protecția oferită de vaccin din punct de vedere practic, în studiile derulate de compania AstraZeneca nu au fost înregistrate cazuri de forme severe de boală sau de internări la pacienții vaccinați, ceea ce înseamnă că acest vaccin ne protejează într-o proporție foarte mare față de formele severe de boală”.