Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat luni, 19 august, că un număr de 60 de focare de pesta micilor rumegătoare (PRM) sunt încă active la nivel național.
Cele mai multe focare sunt înregistrate în județul Tulcea.
Opt dintre cele 60 de focare sunt în exploatații comerciale, 14 în exploatații comerciale de tip A, 37 în exploatații nonprofesionale, iar un focar se află într-o stână.
Aproximativ 232.927 de animale sunt afectate de focarele existente.
În Tulcea sunt 49 de focare în 10 localităţi din care: şapte exploataţii comerciale, 14 exploataţii comerciale de tip A şi 28 de exploataţii nonprofesionale, cu un total de 212.973 animale.
În judeţul Constanţa sunt nouă focare în şase localităţi în exploataţii nonprofesionale cu un total de 6.865 de animale.
În judeţul Timiş un singur focar într-o exploataţie comercială cu un total de 12.500 de animale.
În judeţul Ialomiţa un singur focar într-o stână cu un total de 589 de animale, scrie Agerpres.
ANSVSA informează operatorii economici care vor să vândă rumegătoare mici că, pe perioada evoluției PRM în țară, trebuie să respecte, pe lângă regulile de certificare sanitar veterinară, și obligații suplimentare de testare.
„Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene”, transmit reprezentanţii ANSVSA.
La finalul lunii iulie, Rusia a interzis complet importul de ovine și caprine vii din România, din cauza PRM. Țara introduce restricții și pentru importul de material genetic sau produse provenite de la aceste specii.