Câte cazuri de rujeolă au fost înregistrate în ultima săptămână, în România. 21 de persoane au murit din cauza bolii

Câte cazuri de rujeolă au fost înregistrate în ultima săptămână, în România. 21 de persoane au murit din cauza bolii
Sursa foto: sanoteca.md

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a informat, marți, 6 august, că un număr de 466 de cazuri noi de rujeolă au fost înregistrate în ultima săptămână.

Aproape 500 de cazuri noi de rujeolă au fost înregistrate în ultima săptămână

De la începutul perioadei de raportare, 1 ianuarie 2023, s-au înregistrat 21 decese din cauza rujeolei.

În perioada 1 ianuarie 2023 – 4 august 2024 s-au înregistrat 22.590 de cazuri de rujeolă, în România, scrie Agerpres.

De asemenea, România este pe locul cinci în topul țărilor europene cu cele mai multe cazuri de rujeolă.

Pe primul loc al clasamentului se află Kazahstan, unde au fost înregistrate 35.292 de cazuri, apoi Azerbaidjan, cu 28.855 de cazuri, Rusia, cu 18.977 și Kîrgîzstan, cu 14.472.

Când rujeola poate deveni o boală mortală

În cadrul unei intervenții la Știrile B1 TV, prezentate de Andreea Moraru, medicul infecționist Carmen Dorobăț a spus în ce cazuri poate deveni rujeola o boală mortală.

„Din nefericire, trebuie să spunem că, deși face parte din acel capitol generic ’bolile copilăriei’, alături de varicelă, alături de rubeolă, alături de scarlatină, rujeola este o boală virală cu transmitere pe calea aerului.

Deci este deosebit de contagioasă, pe de o parte, iar pe de altă parte, gravitatea vine din complicații și aceste complicații pot fi la nivelul aparatului respirator, și mă refer aici la pneumonii, bronhopneumonii sau la nivelul sistemului nervos central și mă refer aici la meningită, la encefalită, formele grave, indiferent dacă vorbim de copii sau adulți, necesitând internare în compartimente de terapie intensivă”.

Care sunt cele mai predispuse persoane să facă o formă gravă de rujeolă

Când a fost întrebată cine este mai predispus să facă o formă gravă de rujeolă, Carmen Dorobăț a răspuns că:

„Întotdeauna o boală infecțioasă evoluează pe un teren afectat anterior de o altă boală, de regulă boală cronică, cam la acestea ne referim. Întotdeauna, evoluția este mai cu probleme, ca să spun așa. Dar dacă ne referim strict la rujeolă, aici trebuie să fim cu mare atenție la extrema de vârstă, mă refer aici la copii de vârste mici, pentru că am avut, este vorba de ceva timp în urmă, cred, 6,7 ani, când a fost o astfel de izbucnire epidemiologică de rujeolă, de această dată numărul mare de cazuri fusese undeva în nord-estul țării, în zona Moldovei, și am avut decese, în special, la copiii de până la 3 ani.

Au fost și atunci decese, deci mare atenție la copilași, iar părinții care se știu a avea copii cu probleme, să ia legătura cu medicul de familie, dacă nu au fost vaccinați copiii respectivi, și în general, să fie atenți la ceea ce înseamnă febră, în asociere cu erupție la nivelul pielii și în asociere cu o înroșire a ochilor și lăcrimare, dând copilului respectiv un aspect caracteristic.

Sunt copii care se știu a avea anumite boli, sunt copii care se nasc cu o serie de boli, sunt copii care în primii ani de viață sunt diagnosticați cu boli, cum ar fi, de exemplu, diabetul zaharat, care nu lovește numai în adulți și în vârstnici, poate fi prezent și la copii. Sunt copii cu malformații cardiace, sunt copii care au o serie de alte boli sau subponderali. Toți aceștia trebuie să fie categoric supravegheați din acest punct de vedere”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`