Catastrofă ecologică: Populația de pești de apă dulce migratori „a scăzut cu peste 80% din 1970”

Publicat: 21 05. 2024, 10:11

Declinul global „catastrofal” din cauza barajelor, mineritului, deturnării apei și poluării amenință oamenii și ecosistemele, avertizează un studiu care avertizează că deja populația de pești migratori a scăzut cu peste 80% din 1970.

În Europa, populațiile de pești migratori de apă dulce au scăzut cu 75%

Populațiile de pești sunt în scădere în toate regiunile lumii, dar se întâmplă cel mai rapid în America de Sud și Caraibe, unde abundența acestor specii a scăzut cu 91% în ultimii 50 de ani, anunță The Guardian.

Această regiune are cele mai mari migrații de apă dulce din lume, dar barajele, mineritul și oamenii care deturnează apa distrug ecosistemele fluviale. În Europa, populațiile de pești migratori de apă dulce au scăzut cu 75%, potrivit ultimei actualizări a Indexului Planetei Vie.

Peștii de apă dulce migratori se bazează parțial sau exclusiv pe sistemele de apă dulce – unii se nasc în mare și migrează înapoi în apă dulce sau invers. În unele cazuri, pot înota pe lățimea continentelor întregi și apoi se pot întoarce la pârâul în care s-au născut.

Ei formează baza pentru dietele și mijloacele de existență a milioane de oameni din întreaga lume. Multe râuri, însă, nu mai curg liber din cauza construcției de baraje și altor bariere, care blochează migrația speciilor. Există aproximativ 1,2 de milioane de bariere peste râurile europene.

Alte cauze ale declinului includ poluarea din apele uzate urbane și industriale și scurgerile de pe drumuri și agricultură. Defalcarea climei schimbă, de asemenea, habitatele și disponibilitatea apei dulci. Pescuitul nesustenabil este o altă amenințare.

Herman Wanningen, fondatorul World Fish Migration Foundation, una dintre organizațiile implicate în studiu, a declarat: „Scăderea catastrofală a populațiilor de pești migratori este un semnal de alarmă asurzitor pentru lume. Trebuie să acționăm acum pentru a salva aceste specii cheie și râurile lor.

„Peștii migratori sunt esențiali pentru culturile multor popoare indigene, hrănesc milioane de oameni de pe tot globul și susțin o vastă rețea de specii și ecosisteme. Nu putem continua să-i lăsăm să scape în tăcere.”

Un sfert din speciile de pești de apă dulce sunt amenințate cu dispariția

Un sfert din speciile de pești de apă dulce sunt amenințate cu dispariția, potrivit Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), peștii migratori fiind amenințați în mod disproporționat.

Raportul analizează tendințele populației a 284 de specii de pești de apă dulce. Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că ar fi putut exista scăderi substanțiale înainte de 1970, dar nu existau date pentru acest lucru.

De asemenea, au existat date insuficiente pentru a calcula schimbările populației din Africa, dar cercetătorii au scris că multe specii din acea regiune s-au confruntat cu mai mulți factori de stres.

Cercetările anterioare au găsit scăderi „catastrofale” similare. Autorii celui mai recent raport cer o mai bună monitorizare pe termen lung, râurile să fie restaurate și protejate și eliminarea barierelor în calea migrației.

Dr David Jacoby, lector de zoologie la Universitatea Lancaster, a spus că, deși raportul a confirmat preocupările larg răspândite cu privire la corpurile de apă dulce, „amploarea declinului, atât la nivel regional, cât și la nivel global, este încă șocantă”.