„Catastrofă de proporții epice”: A crescut numărul morților înecați în Europa în urma inundațiilor puternice

„Catastrofă de proporții epice”: A crescut numărul morților înecați în Europa în urma inundațiilor puternice
Urmări ale inundației din localitatea Slobozia Conachi, județul Galați, 14 septembrie 2024. Inquam Photos / George Călin

Opt persoane s-au înecat în Austria, Polonia și România, iar alte patru sunt date dispărute în Cehia, în timp ce furtuna Boris continuă să lovească Europa Centrală și de Est, aducând ploi torenţiale și inundații care au forțat evacuarea a mii de oameni din casele lor, anunță The Guardian.

Unele zone din Tirol au fost acoperite de până la un metru de zăpadă

Zone din Austria, Republica Cehă, Ungaria, România și Slovacia au fost lovite de vânturi puternice și de ploi neobișnuit de puternice începând de joi.

Vicecancelarul Austriei, Werner Kogler, a declarat duminică că un pompier a murit în lupta împotriva inundațiilor din Austria Inferioară, în timp ce autoritățile au declarat că provincia, care înconjoară capitala, Viena, este zonă dezastruoasă.

Unele zone din Tirol au fost acoperite de până la un metru de zăpadă – o situație excepțională pentru mijlocul lunii septembrie, care a înregistrat temperaturi de până la 30C săptămâna trecută.

Serviciile feroviare au fost suspendate în estul țării duminică devreme și mai multe linii de metrou au fost închise în Viena, unde râul Wien amenința să-și reverse malurile, potrivit agenției de presă APA.

Serviciile de urgență au efectuat aproape 5.000 de intervenții peste noapte în Austria Inferioară, unde inundațiile au prins mulți rezidenți în casele lor. Pompierii au intervenit de aproximativ 150 de ori la Viena de vineri pentru a curăța drumurile blocate de moloz de furtună și pentru a pompa apă din pivnițe, a informat presa locală.

Precipitațiile extreme sunt mai frecvente și mai intense din cauza defalcării climatice cauzate de om în cea mai mare parte a lumii, în special în Europa, cea mai mare parte a Asiei, centrul și estul Americii de Nord și părți din America de Sud, Africa și Australia.

Acest lucru se datorează faptului că aerul mai cald poate reține mai mulți vapori de apă. În consecință, inundațiile au devenit mai frecvente și mai severe în aceste locații, dar sunt afectate și de factori umani.

Premierul polonez, Donald Tusk, a declarat că o persoană din regiunea Kłodzko s-a înecat. Tusk a călătorit prin sud-vestul țării, care a fost cel mai puternic afectată de inundații. Aproximativ 1.600 de persoane au fost evacuate în Kłodzko, iar autoritățile poloneze au chemat armata să sprijine pompierii la fața locului.

„Situația este foarte dramatică”, a spus Tusk, duminică, după o întâlnire la Kłodzko, care a fost parțial sub apă, când râul local a urcat la 6,7 ​​metri duminică dimineață – cu mult peste nivelul de alarmă de 2,4 metri – înainte de a se retrage ușor. Acest lucru a depășit un record stabilit în timpul inundațiilor puternice din 1997, care au afectat parțial orașul și s-au soldat cu 56 de vieți.

Sâmbătă, autoritățile poloneze au închis punctul de trecere a frontierei Gołkowice cu Republica Cehă, după ce un râu i-a inundat malurile, precum și au închis mai multe drumuri și au oprit trenurile de pe linia care face legătura între orașele Prudnik și Nysa.

Șase persoane au murit în urma inundațiilor din sud-estul României

La Budapesta, oficialii au ridicat prognozele pentru creșterea Dunării în a doua jumătate a acestei săptămâni la peste 8,5 m, aproape de un record de 8,91 m observat în 2013, în timp ce ploile au continuat în Ungaria, Slovacia și Austria.

„Conform previziunilor, una dintre cele mai mari inundații din ultimii ani se apropie de Budapesta, dar suntem pregătiți să o abordăm”, a spus primarul Budapestei, Gergely Karácsony.

Între timp, poliția din Republica Cehă a declarat că patru persoane au fost date dispărute duminică. Trei se aflau într-o mașină care a fost aruncată într-un râu în orașul Lipová-lázne, din nord-estul orașului, în timp ce un alt bărbat era dispărut după ce a fost măturat de inundațiile din sud-est.

Un baraj din sudul țării a spart malurile, inundând orașe și sate din aval. „Ceea ce vezi aici este mai rău decât în ​​1997 și nu știu ce se va întâmpla pentru că casa mea este sub apă și nu știu dacă mă voi întoarce la ea”, a spus Pavel Bily, un locuitor din Lipová-lázne.

Într-un mesaj pe X, poliția cehă a îndemnat oamenii să țină seama de avertismentele de evacuare, adăugând: „Poliția și pompierii știu ce fac și de ce o fac. Situația se schimbă rapid și nu putem fi peste tot imediat. În câteva momente, singura cale de salvare ar putea fi cu elicopterul.”

Șase persoane au murit în urma inundațiilor din sud-estul României în ultimele două zile. În regiunea cea mai afectată, Galați, în sud-est, 5.000 de locuințe au fost avariate.

Sute de oameni au fost salvați în 19 părți ale țării, au anunțat serviciile de urgență, difuzând un videoclip cu case inundate într-un sat de lângă Dunăre.

„Este o catastrofă de proporții epice”, a spus Emil Dragomir, primarul orașului Slobozia Conachi, un sat din Galați unde 700 de case ar fi fost inundate.

Slovacia a declarat stare de urgență în capitala Bratislava. Se preconizează că ploile abundente vor continua cel puțin până luni în Republica Cehă și Polonia.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:57 - O localitate din România nu are apă potabilă la robinet. Care este cauza
23:49 - Nicușor Dan, despre lucrările la rețeaua de termoficare: Avem 15 şantiere deschise. Facem 70 km anul acesta. Vor fi tot mai puține avarii (VIDEO)
23:31 - Un bărbat și-a pierdut viața printr-un accident de bucătărie. Acesta s-a înjunghiat mortal
23:30 - Ciucă, întrebat despre coaliţia de dreapta: Când celelalte partide se vor maturiza suficient să putem discuta despre politici şi valori. Mai au aproape 70 de zile să se maturizeze
22:59 - Ciucă, despre amendamentul ce-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Noi doar restabilim un drept. Experiența președintelui nu se irosește, trebuie valorificată
22:57 - Care este țara din lume care are mai multe mașini electrice decât pe benzină? Autoritățile oferă reduceri fiscale generoase pentru vehiculele electrice
22:40 - Nicușor Dan, despre planșeul de la Piața Unirii: Nu avem o expertiză care să spună că-i pericol public. Când Primăria Sectorului 4 va veni cu toate avizele, vom da repede autorizația pentru intervenție (VIDEO)
22:19 - Ce au spus medicii din Beirut despre rănile produse de pagerele care au explodat: „N-am mai văzut aşa ceva. Este indescriptibil”
22:14 - Nicusor Dan, întrebat dacă va semna şi pentru candidatura lui Ludovic Orban, după ce a semnat pentru Ciucă și Lasconi: Dacă mi-o solicită, desigur, pentru că este un partid de dreapta (VIDEO)
21:51 - Cum funcționează dronele antițânțari din Capitală. Nicușor Dan: Dacă se dovedesc eficiente acum, le vom folosi sistematic la anul. Nu e absolut niciun pericol pentru oameni (VIDEO, FOTO)