Cătălin Striblea, realizatorul emisiunii “Ultimul cuvânt” de pe B1 TV, abordează, într-un articol postat pe striblea.ro, subiectul campaniei antifraudă demarată de Fisc în urmă cu câteva zile.
Fiscul s-a apucat să confiște urzici, să închidă magazine pentru o lipsă în gestiune de 50 de lei sau să dea amenzi uriașe pentru netipărirea unui bon fiscal.
“Eu o să-i spun în continuare Garda Financiară că așa o știe toată lumea în țara asta.Băieții ăștia intransigenți sunt cei care în ultimii 25 de ani au trăit pe spatele micului comerciant și pe care l-au belit în fel și chip. Despre ei circulă legendă că >”, scrie jurnalistul pe blogul său.
Campania atifraudă declanșată de ANAF este însă diferită de cele din anii trecuți. Striblea este de părere că închiderea unei afaceri mici nu generează decât alte pierderi.
Totodată, jurnalistul afirmă că există pericolul ca multă lume să lase baltă afacerile în fața unor cenzori intrasigenți.
“Veștile proaste:
1. Legea trebuie interpretată în spirit nu în literă. Închiderea unei afaceri mici nu generează decât alte pierderi. Taxe care nu vor fi plătite, salarii care nu merg, bani care nu se rostogolesc. Prin închiderea unei cofetării, statul pierde mai mult decât câștigă prin amenda aplicată.
2. Oamenii vor vedea activitatea gărzii ca pe un abuz, ca pe o nouă taxă. Vor face tot ce e posibil să ascundă problemele, vor încerca să dea șpagă. Rezistența la sistem va crește. Multă lume va lăsa baltă afacerile în fața unor cenzori intrasigenți.
3. Statul doar maschează incapacitatea de a strânge bani de la peștii cei mari. Incapabil să recupereze marile averi făcute prin furt, se repede asupra celor mici care nu adună într-o viață cât furau cei mari într-o zi. Aici este marea nedreptate a acestor zile și mesajul pe care statul trebuie să-l dea corect. Toată lumea are de plătit ce muncește cinstit. Ce se fură, se dă înapoi la stat”, mai scrie realizatorul tv.
Dar există și o parte bună privind campania Anaf. Potrivit articolului publicat pe striblea.ro, va dispărea corupția, iar acțiunile de control de acum vor pune mai multă ordine și disciplină în micile companii. Nu în ultimul rând, funcționarii statului care sunt corecți, nu fură și nu vin să prade, vor impune încet-încet respect.
“Veștile bune:
1. În unele orașe din țară s-au închis zeci de mici magazine. Ele nu mai funcționează de frica inspectorilor. Asta arată că există o zonă profund nefiscalizată în România. Și că problema este atât de mare încât preferă să dispară decât să mai repare ceva. Publicul lor va fi îndreptat încet-încet spre o zonă fiscalizată și statul are de câștigat, implicit și noi.
2. Acțiunile de control de acum vor pune mai multă ordine și disciplină în micile companii. Foarte multă vreme lumea a fost obișnuită cu mica înțelegere, cu posibilitatea de a face o tranzacție cu cel care vine în control. Astfel erau obișnuiți angajații, lucrătorii, toată lumea trăia într-o vrăjeală generală. Din punctul ăsta de vedere, educația privind disciplina fiscală a muncii nu exista. De aici se transporta mica șpagă și sentimentul furtului în întreaga societate. Sub aparența călduță a concordiei generale, noi deveneam un stat din ce în ce mai slab și un popor mai vicios.
3. Funcționarii statului care sunt corecți, nu fură și nu vin să prade, vor impune încet-încet respect. De undeva a plecat și DNA-ul. Importantă este însă consecvența în ceea ce faci. Iar dacă va fi ca aceste controale să schimbe și România profundă va dura multă vreme.”, mai scrie Cătălin Striblea.