Purtătorul de cuvânt de la ”Matei Balș”: Clar vor fi peste 2.000 de infectați până la sfârșitul lunii aprilie. Paza bună trebuia făcută în urmă cu 30 de ani, acum suntem în primejdia cea rea (VIDEO)

Purtătorul de cuvânt de la ”Matei Balș”: Clar vor fi peste 2.000 de infectați până la sfârșitul lunii aprilie. Paza bună trebuia făcută în urmă cu 30 de ani, acum suntem în primejdia cea rea (VIDEO)

„Paza bună trebuia făcută acum 30 de ani. Atunci era paza bună, acum suntem în primejdia cea rea”, e concluzia amară a medicului Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt al Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, în plină pandemie de coronavirus.

Întrebat despre ce cifre am putea vorbi în vârful pandemiei în România, Apostolescu a răspuns: „Nimeni nu vă poate spune valoarea exactă. Numărul de îmbolnăviri va depinde de foarte mulți factori: modul în care populația ascultă recomandările făcute de autorități de a se autoizola, de modul în care fiecare dintre noi va avea o imunitate ce-i va permite să aibă simptome mai mult sau mai puțin severe, de capacitățile noastre de diagnosticare”.

„Suntem la 200 acum, clar vor fi peste 2.000 de pacienți până la sfârșitul lunii aprilie. Cât peste 2.000, e greu de spus”, a declarat Cătălin Apostolescu, pentru B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Acesta a mai precizat că acum nu se pot face statistici și nu se pot trage concluzii deoarece avem încă un număr mic de oameni depistați cu COVID-19.

„În afară de a încerca să creștem numărul de paturi de terapie intensivă, dotarea corespunzătoare și, evident, găsirea de medici de ATI care să poată să folosească aceste echipamente, alte măsuri în afara de cele recomandate de autorități nu există”, a mai declarat medicul Cătălin Apostolescu, pentru B1 TV.

El a explicat și de ce, deocamdată, metoda folosită în Coreea de Sud, cea a testării în masă, nu poate funcționa în România: „Cu testele pe care le avem acum, care evidențiază doar anticorpii, o testare masivă nu ne-ar aduce informații utile, pentru că anticorpii apar cel mai devreme după 3-5 zile de la infectare. Prin urmare, am pierde foarte mulți pacienți. În Coreea de Sud s-a dezvoltat un test care vede și antigenul. Dacă o să-l avem și pe acela, ne vom modifica strategia de testare”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`