Cât va mai fi obligatorie purtarea măștii? Anunțul ministrului Sănătății, Nelu Tătaru

Publicat: 04 06. 2020, 14:00
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

În condițiile în care cea mai importantă cale de trasmisie a noului coronavirus este prin aer, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, anunță joi că purtarea măștii de protecție va rămâne obligatorie cât timp se vor mai înregistra noi cazuri de infectare cu COVID-19. El mai afirmă că speră că va fi vorba de o lună sau două. În ceea ce privește obligativitatea purtării măștilor la examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, Nelu Tătaru spune că decizia aparține Ministerului Educației, dar că ministerul Educației recomandă acest lucru pentru a preveni posibile infectări cu SARS-CoV-2.

COVID-19. Cât timp va mai fi necesară purtarea măștii de protecție

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că, odată cu scăderea numărului de cazuri de coronavirus, vor fi luate noi măsuri de relaxare a restricțiilor impuse pe fondulo epidemiei de COVID-19. Spre exemplu, purteare măștilor în spații închise nu va mai fi obligatorie în momentul în care în țara noastră nu vor mai exista cazuri noi de îmbolnăvire și focare de coronavirus. De asemenea, tot atunci se va renunța și la măsura ca persoanele care călătoresc în alte țări să stea izolate 14 zile la întoarcerea în România.

După 15 iunie, românii care se întorc din anumite țări ar putea să nu mai fie nevoiți să stea în izolare, însă o astfel de decizie nu a fost luată deocamdată și ar putea fi comunicată în jurul datei de 15 iunie, a explicat ministrul Sănătății.

Românii ar putea merge învacanță înGreciașiBulgaria, fără să intre în izolare la reîntoarcerea în țară. Ministrul Economiei, Virgil Popescu a anunțat, luni seară, că cel mai probabil se va renunța la cele 14 zile de izolare pentru persoanele care se întorc din străinătate, din data de 15 iunie. Astfel, urmează să fie scoase de pe lista țărilor pentru care este obligatorie perioada de izolare de două săptămâni, datorită coeficientului redus pe care îl au în privința infectărilor cu noul coronavirus. Vizate ar fi, printre altele,GreciașiBulgaria, cele mai probabile destinații turistice pentru români în vacanța de vară.

Potrivit profesoruluiAlexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și președintele Societății Române de Microbiologie,este mai puțin probabil săne îmbolnăvim acolodecât înțară, întrucât cele două țări au o incidență mai mică a infecției cu Covid-19 decât România. Cu privire la România, Rafila a declarat că rata de transmitere a coronavirusului în țara noastră se menține în jurul valorii de 0,9 ca în multe state din Uniunea Europeană.

Ce spuneprofesoruluiAlexandru Rafiladespre purtarea măștii de protecție și a obligativitatea vaccinării anti-COVID-19

România se pregătește pentru etapa a treia de relaxare, însă momentan, specialiștii nu se gândesc la scoaterea obligativității purtării măștii.

„Cred că vor mai rămâne (n.r. – măștile), este o idee bună pentru spațiile care nu permit aerisirea naturală. Până când vom ajunge cel puțin în România, la câteva cazuri sau zeci de cazuri cel mult, în fiecare zi… Până atunci, trebuie să folosim masca, pentru că există această transmitere comunitară.

Când vom ști că această transmitere comunitară a încetat, atunci poate fi luată în calcul purtarea măștii, ca o recomandare pe care putem să o eliminăm din viața cotidiană”, a declarat Alexandru Rafila.

În ceea ce priveștevaccinul, Alexandru Rafila a precizat că nu va fi obligatoriu. În ciuda acestui fapt, serul nu va duce lipsă de doritori, este convingerea medicului.

„Eu sunt convins că marea majoritate a cetățenilor va dori să sevaccineze împotriva nouluicoronavirus. Dar există întotdeauna o prioritizare pe care trebuie să o facem: să protejăm categoriile de risc și să avem o acoperirevaccinală, în jur de 70%, care să oprească transmiterea bolii, fiind unvaccinsimilar cu cel gripal. Probabil, va fi administrat sezonier, nu este exclusă această posibilitate. Nu este unvaccincare să fie administrat obligatoriu, dar este unvaccinpentru care va fi o competiție între țări.

Toată lumea va încerca să sevaccineze împotriva infecției cu noulcoronavirus. Și sunt curios cu privire la cei care au această atitudine, cu privire la inutilitateavaccinării, dacă și-o vor schimba în astfel de momente”, a mai declarat Alexandru Rafila pentru Digi24.