Cât trebuie să stea în carantină bolnavii de COVID-19, după ce perioada a fost scurtată pentru vaccinați și nevaccinați
Perioada de carantină pentru bolnavii de COVID-19 a fost scurtată în România, atât pentru cei vaccinați, cât și pentru nevaccinați. Decizia a venit printr-un Ordin al Ministerului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial.
De exemplu, persoanele care au făcut COVID-19 cu mai mult de trei luni de la momentul noii infectări și ce nevaccinați vor sta în izolare timp de 7 zile, în timp ce persoanele vaccinate și cele care au avut boala mai devreme de trei până la următoarea infectare vor sta în carantina doar cinci zile.
Cât trebuie să stea în carantină bolnavii de COVID-19 care sunt vaccinați
Perioada de izolare se schimbă pentru persoanele care au fost vaccinate anti-COVID. Aceștia trebuie să stea în izolare doar cinci zile, după noile reguli. Înainte, ei erau obligați să stea în carantină 7 zile de la testare.
Reamintim că pentru pacienții simptomatici este recomandată evaluarea de către medicul de familie sau un medic de la Centrul de evaluare și tratament, realizarea analizelor imagistice și tratarea afecțiunii.
Cât timp stau în carantină persoanele care au trecut deja prin boală
În cazul în care pacientul COVID-19 a trecut deja prin boală, va sta în caratină o perioadă mai scurtă față de regulile precedente. Spre exemplu, persoanele care au trecut prin boală cu mai puțin de 3 luni până la momentul noii infectări vor sta în carantină doar 5 zile.
În cazul persoanelor care au trecut prin boală cu mai mult de 3 luni înainte de momentul reinfectării, carantina va avea o durată de 7 zile.
Cât trebuie să stea în carantină pacienții COVID-19 nevaccinați
Persoanele nevaccinată anti-COVID vor fi nevoite, după noile reguli, să stea în carantină timp de 10 zile.
Potrivit Ordinului Ministerului Sănătății, toate persoanele infectate cu SARS-CoV-2 trebuie să stea în izolare după cum urmează:
„a) Pacienții asimptomatici vor fi izolați la domiciliu și monitorizați prin medicul de familie pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate și pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile.
b) Pacienții simptomatici vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare.
c) Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice ușoare de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate, și 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, și tratați și monitorizați la domiciliu prin intermediul medicului de familie.
d) Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice medii de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi izolați la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate și pentru cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, respectiv pentru o perioadă de 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, și vor fi monitorizați la domiciliu prin intermediul medicului de familie.
De asemenea, un test pozitiv la mai puțin de 90 de zile de la anteriorul test pozitiv nu va fi considerat o nouă infecție, decât dacă simptomele sunt destul de puternice.
Persoanele aflate în perioada de 90 de zile de la data primului test pozitiv nu vor fi testate pe baza definiției de caz stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică pentru diagnosticul infecției cu virusul SARS-CoV-2, cu excepția persoanelor care prezintă simptomatologie sugestivă. Dacă persoanele se retestează în perioada de 90 de zile de la data primului test pozitiv și au un rezultat pozitiv, nu se consideră o nouă infecție, cu excepția situației în care acestea prezintă simptomatologie sugestivă”, se arată în Ordinul Ministerului Sănătății.