Cât timp vom mai purta masca de protecție după vaccinarea anti-COVID? Răspunsul lui Adrian Streinu-Cercel
Medicul Adrian Streinu-Cercel a declarat că după administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID-19 nu mai există riscul unor infecții severe cu coronavirus, dar masca de protecție va continua să fie obligatorie până în 2023. Acesta a mai afirmat că serul oferă protecție și în fața noilor tulpini de virus, dar a insistat că imunizarea prin vaccinare și respectarea măsurilor de protecție trebuie să meargă mână în mână pentru ca transmiterea SARS-CoV-2 să se reducă.
Streinu-Cercel a primit, duminică, a doua doză din vaccin. În total, peste 200.000 de români au fost vaccinați până acum, din care aproape 900 au primit și rapelul.
Adrian Streinu-Cercel explică de ce masca trebuie folosită până în 2023, chiar și după administrarea vaccinului anti-COVID-19
După ce a primit rapelul, medicu Adrian Streinu-Cercel a dat asigurări că nu doare și nu ustură și doar „a doua zi s-ar putea să simţiţi unde a fost locul de injecţie şi atâta tot şi pe urmă să vă duceţi cu drag la a doua injecţie”. A doua doză de vaccin este menită să consolideze răspunsul serului.
Acesta a explicat că și după ce ne-am vaccinat trebuie să folosim masca de protecție deoarece serul nu ne protejează şi la nivelul mucoaselor, iar dacă luăm virusul îl putem da mai departe unor persoane care nu s-au imunizat.
„Teoretic, după a doua doză, la şapte zile deja putem fluiera liniştiţi, că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecţii severe cu coronavirus. Dar, atenţie, că masca va rămâne obligatorie în continuare până în 2023, pentru că acest vaccin ne protejează pe dinăuntru, nu ne protejează şi la nivelul mucoaselor, astfel încât, dacă dăm masca jos şi renunţăm la ea, avem toate şansele să luăm un virus pe care noi pe urmă să îl dăm mai departe unor persoane care nu sunt imunizate şi o să generăm în continuare îmbolnăviri”, a explicat profesorul Adrian Streinu-Cercel.
Și medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului ”Marius Nasta” din Capitală, a susținut că masca de protecție trebuie folosită și după vaccinare deoarece „deocamdată suntem la un nivel de transmitere comunitar ridicat și există o fereastră de timp între momentul în care virusul intră în corp și momentul la care imunitatea noastră reușește să răspundă”.
Medicul Adrian Streinu-Cercel a insistat că măsurile de prevenție anti-COVID-19 trebuie respectate în continuare: „Măsurile de precauţie de până acum ar trebui menţinute şi chiar întărite, pentru că aceste două elemente – imunizarea prin vaccinare și măsurile de protecţie – să ducă împreună la reducerea circulaţiei foarte rapide a acestui virus”.
Streinu-Cercel a mai afirmat că vaccinul protejează populația de toate tulpinile, inclusiv cele recent descoperite, dar este extrem de important ca populația să fie vaccinată cât mai rapid: „Ce va fi peste un an nu ştiu, de aceea trebuie să ne grăbim ca în cursul acestui an să vaccinăm tot ce se poate vaccina şi într-un pas alert, așa încât să imunizăm cât mai multă populaţie şi încercăm să scoatem virusul din circulaţie”.
De altfel, profesorul Alexandru Rafila declarase duminică, pentru B1 TV, că România ar urma să primească circa 20 de milioane de doze de vaccin anticoronavirus până la sfârșitul lunii septembrie, ceea ce înseamnă că vor putea fi imunizați aproximativ 10 milioane de oameni tot până atunci. Asta ar presupune că trebuie administrate între 70.000 și 80.000 de vaccinuri pe zi, inclusiv în weekend.
Numărul persoanelor vaccinate anti-COVID-19 în România a trecut de 200.000
Datele oficiale arată, însă, că de la debutul campaniei de vaccinare, deci din 27 decembrie 2020, și până în prezent au fost vaccinate 204.185 de persoane, din care 875 cu rapel.
În intervalul 16 ianuarie, ora 17.00 – 17 ianuarie, ora 17.00 au fost vaccinați 8.095 de oameni, din care 875 cu rapel. 52 de reacții adverse comune și minore au fost înregistrate.
În total, de la începutul campaniei, au fost raportate 764 de reacții adverse comune și minore, din care 288 de tip local cu durere la locul injectării și 476 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie).
Trei reacții sunt în curs de investigare, a transmis Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).