Cât timp putem păstra mâncarea rămasă de la Crăciun în frigider. Ce ne sfătuiesc medicii: „Te pot îmbolnăvi grav”

Cât timp putem păstra mâncarea rămasă de la Crăciun în frigider. Ce ne sfătuiesc medicii: „Te pot îmbolnăvi grav
Sursa Foto: Freepik

Mulți refolosesc bucatele rămase de la sărbători între Crăciun și Anul Nou, inclusiv brânza, ciocolata și preparatele delicioase de la prânzul festiv. Cu toate acestea, există întrebări cu privire la siguranța alimentară, cum ar fi dacă un sandviș cu cârnați poate cauza probleme sau dacă este sigur să prepari supă din resturile de curcan vechi de o săptămână.

Cât timp este sigur să păstrezi resturile de la Crăciun în frigider

Conform ghidurilor guvernamentale referitoare la siguranța alimentară, peștele și carnea gătite pot fi depozitate în frigider pentru un interval de trei până la patru zile, conform Dailymail. Durata de păstrare a laptelui variază în funcție de tipul acestuia. De exemplu, brânza poate fi stocată pentru o perioadă mai îndelungată comparativ cu smântâna.

În timp ce există orientări generale pentru majoritatea grupurilor alimentare, cum ar fi lactatele, carnea și fructele de mare, „cât timp poți păstra alimentele în frigider după Crăciun va depinde de mai mulți factori, inclusiv temperatura din frigiderul tău, prospețimea alimentelor înainte de gătire și modul în care sunt depozitate,” a explicat medicul de familie, Dr. Babak Ashrafi, la Asda Online Doctor, scrie Ziare.com.

De regulă, este sigur să păstrezi alimentele timp de câteva zile după Crăciun, atâta timp cât sunt refrigerate și depozitate corespunzător. Dar folosește-ți propria judecată înainte de a consuma resturile și asigură-te că arunci orice aliment care nu pare sau nu miroase a siguranță alimentară.”

„Lăsarea cărnii la temperatura camerei poate duce la dezvoltarea bacteriilor”

Recomandarea Agenției pentru Standarde Alimentare este ca cea mai rece zonă a frigiderului să fie sub 5°C. Consumul de carne depozitată necorespunzător sau prea mult timp poate duce la îmbolnăviri grave, de aceea este importantă atenția la condițiile de depozitare.

Lăsarea cărnii la temperatura camerei sau nerefrigerarea la temperaturi suficient de scăzute poate duce la dezvoltarea bacteriilor și la boli alimentare,” spune Dr. Ashrafi.

Anumite bacterii, cum ar fi salmonela și E. coli, prosperă pe carne și te pot îmbolnăvi grav. Alimentele contaminate cu aceste bacterii pot duce la vărsături, diaree, dureri abdominale și, în cazuri foarte grave, pot necesita tratament medical.”

Mâncarea de Crăciun poate strânge un număr îngrijorător de ore în total, trecând prin frigider pentru mesele festive și bufetele din zilele de după Crăciun. Agenția pentru Standarde Alimentare recomandă evitarea intervalului de temperatură între 8°C și 63°C, deoarece aceasta favorizează proliferarea bacteriilor.

„Dacă mâncarea miroase ciudat sau nu arată bine, arunc-o”

Păstrarea alimentelor în afara „zonei periculoase” va împiedica bacteriile din alimentele tale să se înmulțească și va reduce riscul de a contracta o boală alimentară”, explică Dr. Ashrafi.

Pe lângă temperatura alimentelor, „este important să acorzi atenție datelor limită de utilizare și datelor de valabilitate, și să fii atent la semnele de alterare”, spune acesta.

Dacă mâncarea ta miroase ciudat sau nu arată bine, fii precaut și arunc-o – nu vrei să-ți strici sărbătorile de Crăciun cu un episod de intoxicație alimentară.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)
19:52 - „Rusia are tot dreptul de a ataca NATO acum”. Mesajul unui colonel american în retragere, după ce  Biden a permis Ucrainei să folosească rachetele ATACMS
19:43 - Drulă: Lasconi poate să intre în turul 2 / În PNL e disperare și se ascut cuțitele în culise. Ei și Ciucă știu că le vine nota de plată pentru guvernarea cu PSD (VIDEO)
19:43 - Laurențiu Gîdei, despre o posibilă înțelegere între PSD, AUR și PNL: „E o glumă! N-o să auziți niciun politician de la PSD că are vreun aranjament cu niciun partid sau competitor electoral” (VIDEO)
19:01 - Reacția lui Traian Băsescu după ce Marcel Ciolacu a spus că „tinerii noştri pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine” (VIDEO)
18:59 - Marina Almășan a obținut un nou de protecție împotriva fostului iubit, Georgică Cornu. Omul de afaceri, obligat să poarte brățară electronică încă 8 luni
18:34 - Băsescu: AUR accentuează curentul antidemocratic, antieuropean, anti-NATO. Eu nu cred că ei fac o politică a Moscovei. Așa cred ei că e bine pentru țară, ei așa gândesc și asta e mult mai rău (VIDEO)
18:33 - Cristian Tudor Popescu a anunțat pe cine va vota la alegerile prezidențiale de duminică: „Sper să ajungă cât mai mulți la concluzia asta. Mi-am făcut propriile observații și măsurători pe internet și pe stradă”
18:16 - Dezbatere Elena Lasconi – George Simion, la Micutzu. “Cel mai greu moment pe care l-am avut a fost atunci când am luat decizia să divorțez, să renunț la tot” / Simion, despre momentul în care a jignit-o pe Șoșoacă: „A fost un derapaj regretabil” (VIDEO)