Mulți refolosesc bucatele rămase de la sărbători între Crăciun și Anul Nou, inclusiv brânza, ciocolata și preparatele delicioase de la prânzul festiv. Cu toate acestea, există întrebări cu privire la siguranța alimentară, cum ar fi dacă un sandviș cu cârnați poate cauza probleme sau dacă este sigur să prepari supă din resturile de curcan vechi de o săptămână.
Conform ghidurilor guvernamentale referitoare la siguranța alimentară, peștele și carnea gătite pot fi depozitate în frigider pentru un interval de trei până la patru zile, conform Dailymail. Durata de păstrare a laptelui variază în funcție de tipul acestuia. De exemplu, brânza poate fi stocată pentru o perioadă mai îndelungată comparativ cu smântâna.
În timp ce există orientări generale pentru majoritatea grupurilor alimentare, cum ar fi lactatele, carnea și fructele de mare, „cât timp poți păstra alimentele în frigider după Crăciun va depinde de mai mulți factori, inclusiv temperatura din frigiderul tău, prospețimea alimentelor înainte de gătire și modul în care sunt depozitate,” a explicat medicul de familie, Dr. Babak Ashrafi, la Asda Online Doctor, scrie Ziare.com.
„De regulă, este sigur să păstrezi alimentele timp de câteva zile după Crăciun, atâta timp cât sunt refrigerate și depozitate corespunzător. Dar folosește-ți propria judecată înainte de a consuma resturile și asigură-te că arunci orice aliment care nu pare sau nu miroase a siguranță alimentară.”
Recomandarea Agenției pentru Standarde Alimentare este ca cea mai rece zonă a frigiderului să fie sub 5°C. Consumul de carne depozitată necorespunzător sau prea mult timp poate duce la îmbolnăviri grave, de aceea este importantă atenția la condițiile de depozitare.
„Lăsarea cărnii la temperatura camerei sau nerefrigerarea la temperaturi suficient de scăzute poate duce la dezvoltarea bacteriilor și la boli alimentare,” spune Dr. Ashrafi.
„Anumite bacterii, cum ar fi salmonela și E. coli, prosperă pe carne și te pot îmbolnăvi grav. Alimentele contaminate cu aceste bacterii pot duce la vărsături, diaree, dureri abdominale și, în cazuri foarte grave, pot necesita tratament medical.”
Mâncarea de Crăciun poate strânge un număr îngrijorător de ore în total, trecând prin frigider pentru mesele festive și bufetele din zilele de după Crăciun. Agenția pentru Standarde Alimentare recomandă evitarea intervalului de temperatură între 8°C și 63°C, deoarece aceasta favorizează proliferarea bacteriilor.
„Păstrarea alimentelor în afara „zonei periculoase” va împiedica bacteriile din alimentele tale să se înmulțească și va reduce riscul de a contracta o boală alimentară”, explică Dr. Ashrafi.
Pe lângă temperatura alimentelor, „este important să acorzi atenție datelor limită de utilizare și datelor de valabilitate, și să fii atent la semnele de alterare”, spune acesta.
„Dacă mâncarea ta miroase ciudat sau nu arată bine, fii precaut și arunc-o – nu vrei să-ți strici sărbătorile de Crăciun cu un episod de intoxicație alimentară.”