În plin scandal al aparteneţei arhivei Cioran licitată la Paris se ridică din nou chestiunea implicării statului în sprijinirea culturii române.
Dacă în cazul Cioran Ministerul Culturii nu a fost capabil să încerce la modul serios achiziţionarea documentelor celebrului filozof român, aceeaşi indiferenţă se manifestă indiferent de operă, manuscris sau preţ.
Site-ul B1.ro a reuşit să achiziţioneze miercuri, de la un anticariat din centrul Bucureştiului, ediţia princeps, cu autograf, a unui volum publicat de poetul român Ilarie Voronca la Paris, în anul 1936. Este vorba de cartea “La joie est pour l’homme. Poèmes, suivis de trois poèmes à la gloire du sommeil”, apărută la editura “Les Cahiers du Sud” din Marseille. Din acest volum de poezii s-au tipărit doar 500 de exemplare.
Valoarea cărţii este dată şi de autograful lui Ilarie Voronca, în fapt o dedicaţie către o anume doamnă L. Dunăreanu: “Domniei Sale, Doamnei L. Dunăreanu, cu cele mai respectuase sentimente de colegială afecţie şi de admiraţie pentru fiinţa care întruneşte atâta farmec, atâta distincţie şi atâta înţelegere pentru artă.”
Volumul a costat 650 de lei, din care, probabil, proprietarul iniţial a primit doar o parte, restul reprezentând profitul anticariatului. El era în vânzare de mai multe zile. Având în vedere suma mică plătită pentru acest volum, ar fi fost de aşteptat ca Ministerul Culturii sau diferite biblioteci publice să încerce printr-un department specializat achiziţionarea unor astfel de documente de patrimoniu. În România, nu este însă cazul de aşa ceva.
Ilarie Voronca este pseudonimul lui Eduard Marcus, născut la Brăila în anul 1903. El face parte din poeţii români importanţi de avangardă, fiind o prezenţă activă în mediul cultural român şi francez. În 1927, Voronca publică primul volum în Franţa. Se reîntoarce în România la începutul anului 1946, dar ulterior pleacă din nou la Paris, unde se sinucide la 8 aprilie 1946.
În aceeaşi licitaţie în care s-a vândut arhiva Cioran s-a mai vândut şi o scrisoarea semnată de Eugen Ionescu, către ziarista şi scenarista Monique Lange. Ea a fost achiziţionată pentru 330 de euro, mai puţin decât un telefon mobil performant. La aceeaşi licitaţia a mai fost vândut şi un manuscris al poetului român Luca Gherasim (două pagini cu jocuri de cuvinte), pentru 2.200 de euro. (Detalii – Aici)