Cât de toxici sunt sâmburii de cireșe. Ce se întâmplă dacă îi înghiți
Cireșele sunt foarte sănătoase, dar dacă sunt consumați și sâmburii, efectul lor este contrar. Sâmburii cireșelor conțin cianură de hidrogen, substanță toxică, ce se mai regăsește și în sâmburii altor fructe, precum piersici, prune, mere sau pere.
Dacă sâmburele cireșelor este înghițit accidental nu este o problemă, dar atunci când este zdrobit, mestecat sau crăpat, cianura de hidrogen se poate răspândi. Această substanță nu se află în stare liberă, ci face parte dintr-o moleculă ce se numește amigdalină, care este inofensivă, informează Realitatea.net.
Cianura nu este periculoasă dacă este înghițită în cantitați mici, deoarece se va descompune de sistemul digestiv în substanțe care nu reprezintă vreo amenințare pentru organism.
Simptomele intoxicării cu cianură de hidrogen
În cazul în care a fost înghițită o doză mai mare de cianură de hidrogen, pot apărea următoarele simptome care indică intoxicarea cu această substanță:
– Dureri de cap;
– Amețeli;
– Stări de confuzie;
– Anxietate;
– Vărsături.
Dozele mari de substanță provoacă dificultăți respiratorii, modificarea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac și insuficiență renală.
Cele mai grave reacţii post-intoxicaţie pot fi coma, convulsiile şi se poate ajunge chiar și la deces, din cauza stopului respirator.
Cianura poate cauza deces doar atunci când interferează cu capacitatea organismului de a utiliza oxigenul la nivel celular. Doza potenţial letală minimă de cianură de hidrogen este estimată la 50 mg.
Tratamentul intoxicaţiei cu cianură de hidrogen
Tratamentul intoxicaţiei cu cianură de hidrogen nu se face acasă, ci doar la spital. Se recomandă contactarea serviciului de urgenţă imediat ce a avut loc ingestia substanţei. Tratamentul va începe cu lavajul gastric şi va continua cu administrarea unui antidot. În tot acest timp, se supraveghează funcţiile vitale.